- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Meksički meteorit stariji od Sunca otkriva rane faze formiranja Sunčevog sistema

© Foto
 - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Meteorit koji je pre 53 godine završio na Zemlji doveo je do novih zaključaka o ranom formiranju Sunčevog sistema, navode meksički naučnici.
Februara 8. 1969, pre 53 godine, nebeski objekat je obasjao nebo nad Aljendeom, gradom na 253 kilometra od glavnog grada Meksika. Bio je to meteorit koji je izazvao veliko interesovanje međunarodne naučne zajednice, jer je najveći karbonski hondrit ikada pronađen. To je tip kamenog meteorita, koji se nisu izmenili tokom topljenja i diferencijacije od iskonskog tela.
Meteorit potiče iz orbite planete Jupiter, najveće u Sunčevom sistemu, a u Zemljinu atmosferu ušao je sa jugozapada Aljendea, gde se raspao, podsetio je istraživač sa Instituta za astronomiju Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika (UNAM) Danijel Flores Gutjerez, prenosi Sputnjik mundo.
Meteorit Aljende, proučavan u lunarnoj laboratoriji Nacionalne agencije za aeronautiku i svemir (NASA) vlade Sjedinjenih Država, identifikovan je kao ugljenično telo sa mineralnim elementima poznatim na Zemlji.

„Utvrđena je i njegova starost, a izotopi ukazuju da je nastao pre nego što je Sunce počelo da sija“, navodi astronomsko istraživanje, odnosno radi se o telu starom oko 4,75 milijardi godina.

Proučavanje meteorita, podsetio je Flores Gutjerez, omogućilo je prilagođavanje ideja o formiranju kratera na Mesecu.
„Studija o meteoritu iz Aljendea vodi do ranih faza formiranja Sunčevog sistema, do nečega što je nedavno dokumentovano sa određenim karbonskim kristalnim aranžmanima u meteoritu“, navodi UNAM u popularnom članku.
Kosmičke poruke meteorita, naglasio je univerzitet, još nisu iscrpljene, pa je to i dalje predmet interesovanja astronoma.
Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Prepečeni“ meteoriti otkrili: Voda sa Zemlje bila je u Sunčevom sistemu pre naše planete
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Složeno srce Mlečnog puta“: Astronomi uspeli da snime centar naše galaksije /foto/
Supernova - zvezdana eksplozija - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Spektakularno otkriće u našem susedstvu – prvi ostaci eksplozije intergalaktičke supernove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala