Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Veliki srpski heroj sačuvan od zaborava: Objavljena pesma „Đenerale Veljko“ /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKoncert Srbskih pravoslavnih pojaca
Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Pesmu „Đenerale Veljko“ posvećenu komandantu Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena Veljku Radenoviću objavili su akapela sastav „Srbski pravoslavni pojci“ u saradnji sa muzičkim producentom Aleksandrom Sofronijevićem, a muziku i tekst je napisala Anastasija Kostić, koja je poznavala ovog heroja.
„Oduvek sam želeo da snimim pesmu o generalu Veljku Radenoviću, ali iz nekog čudnog razloga nismo uspeli to da realizujemo. Sasvim slučajno u razgovoru sa Anastasijom saznajem da je ona napisala pesmu o svom sunarodniku, o Veljku Radenoviću. Na moje veliko zadovoljstvo ubrzo smo napravili saradnju i sa Aleksandrom Sofronijevićem koji potpisuje aranžman i produkciju’’, rekao je Marko Kačarević, osnivač sastava „Srbski pravoslavni pojci“, koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike.
Kačarević ističe važnost ove pesme jer na taj način, kaže, čuvamo i štitimo od zaborava kako Veljka Radenovića, ali i ostale heroje srpskog naroda.
Posle deset godina od smrti kapetana Radenovića, realizovana je pesma i spot u momentu kada je odlučeno da đeneral Veljko bude posthumno odlikovan na Sretenje.
Prvo obeležje Veljku Radenoviću (1955-2012), slavnom „đeneralu“, kako su ga često zvali saborci i poštovaoci, biće podignuto u Kruševcu, u blizini popularnog parka i na samo stotinak metara od porodične kuće Radenovićevih potomaka, a biće otkriven na posebnoj ceremoniji 24. marta, simbolično na dan početka NATO agresije.
Godine 1998. Orahovac je oslobođen zahvaljujući oficiru srpske policije Veljku Radenoviću, u narodu poznatijem kao Đeneral. Komandovao je Posebnom jedinicom policije u Prizrenu sve do povlačenja srpskih snaga 1999. godine. Proslavio se oslobađanjem Orahovca 1998. godine kada su albanski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću lično se istakao u odbrani i oslobađanju talaca od terorista. Koliko je ovaj čovek bio hrabar najviše ilustruje činjenica da, kao dijabetičar, nije smeo da se izlaže stresnim situacijama, ali se na to nije obazirao.
Nije imao čin generala, bio je potpukovnik, ali su ga i saborci, kao i narod koji je oslobađao, smatrali đeneralom, i tako su ga zvali. Umro je u Kruševcu, u 57. godini, a sahranjen je na Novom groblju bez državnih počasti.
Kruševac - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SRBIJA
Slavni „Đeneral“ dobija spomenik u Kruševcu: Biće visok tri metra, a pored njega će stajati vuk
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala