Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tiodorović objasnio zašto se u Srbiji ne popuštaju mere

© Sputnik / Lola ĐorđevićBranislav Tiodorović
Branislav Tiodorović - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da se o ukidanju kovid mera u Srbiji još uvek ne može razmišljati i da postoji izvesna razlika između naših mera, i onih u Evropi, pa ćemo maske i dalje nositi u zatvorenom, a kovid propusnice će i dalje biti potrebne od 20 časova.
"Danska, Švedska, Velika Britanija, Španija, Italija, i mnoge druge zemlje, rešile su da popuste mere, međutim, zaboravili smo jednu bitnu činjenicu, naše mere su bile fleksibilnije, ali i blaže u odnosu na Evropu", kaže Tiodorović.
On ističe da se u Srbiji moraju zadržati postojeće mere do daljeg.
"I dalje će biti obavezne maske u zatvorenom, distanca, kovid propusnice od 20 časova. Tako će biti sve dok se broj preminulih ne smanji, kao i broj hospitalizovanih", ističe Tiodorović.
On podseća da su neke zemlje koje sada popuštaju mere, imale kao meru nošenje maske i napolju, a da mi to nismo ni imali.

"Tako da ne znam šta bi to mi to trebalo da ukinemo? Kovid propusnice kod nas su bile najblaže u Evropi, i to od 20 časova, svi ostali su imali duže, a neki su čak imali i na 24 časa", objašnjava za "Blic" profesor Tiodorović.

Kako ističe epidemiolog, ne bi trebalo da poredimo mere, ali ni situaciju sa kovidom u tim zemljama. U jednom momentu dok mi nismo beležili toliko visoke brojeve novozaraženih, oni su uveliko imali visok broj hospitalizovanih.
"Zašto se postavlja to pitanje, kao da se to ne zna, kako je kod nas bilo, a kako u Evropi. Ovi što sada najavljuju toliko glasno da ukidaju mere, oni su sve vreme imali oštrije mere. Uzmimo Italiju kao primer, koja nam je bliža po mentalitetu, ona je imala mnogo oštrije mere nego što smo ih imali mi. To što su Irci počeli, Danci, Šveđani, pa svi su oni i u većem obimu vakcinisani a i brojke su bile veće nego kod nas. Tako da ja to ne bih poredio, niti bi se vodio time šta oni radi. Mi imamo dnevnu statistiku i pokazatelje, na osnovu kojih ćemo donositi zaključke. Nema novih mera, ali postojeće ćemo zadržati", dodaje profesor Tiodorović.
Glavobolja - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
RUSIJA
Ruska doktorka objasnila koja su dva najčešća simptoma soja „omikron“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala