- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putinov minhenski govor je bio revolucionaran, ali Zapad ga nije poslušao

© Sputnik / Dmitriй AstahovPredsednik Rusije Vladimir Putin na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji
Predsednik Rusije Vladimir Putin na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Govor predsednika Rusije Vladimira Putina na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2007. godine bio je revolucionaran u pogledu otvorenog izlaganja gorućih problema sa vizijom budućnosti, to je bio poziv da se pozabavimo rešavanjem problema, ali ga Zapad nije čuo, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Zaista, tada 2007. godine taj govor je bio prilično revolucionaran u smislu otvorenog izlaganja najvažnijih problema i u smislu logički veoma skladnog i koncentrisanog izlaganja pogleda na svet ruske strane o problemima arhitekture savremene bezbednosti i o problemima, izazovima koje ćemo svi morati intenzivnije da osetimo i sa kojima ćemo morati da se suočimo u bliskoj budućnosti i srednjoročno gledano“, rekao je Peskov.

Kako je istakao, svi oni aspekti problema kojih se Putin tada dotakao postoje i sada i potrebno ih je rešavati.
Peskov ističe da Putinov govor nije bio agresivan, nego je bio poziv da se rešavaju problemi, ali Zapad to nije čuo.
„Svi – imam u vidu kolektivni Zapad, su okarakterisali taj govor kao nešto najagresivnije što su čuli u poslednje vreme. Iako ja i dalje smatram da tamo nema ništa agresivno. To je potpuno konstruktivan govor, poziv da se ne krije glava u pesku poput noja, nego da se pozabavimo rešavanjem onih problema koji će se u narednim godinama neminovno otvoreno manifestovati. Ali, nažalost, nisu poslušali“, ocenio je Peskov.
Prema njegovim rečima, nakon Putinovog izlaganja na konferenciji postojala je šansa da Zapad shvati da unipolarni svet nema perspektivu, ali nisu saslušali, što je dovelo do opasne tačke.

„Ne slažem se da je tada počeo hladni rat. Ne, tada je još postojala šansa da neke države shvate da unipolarni model postojanja sveta nema perspektivu... Ali nisu čuli i, verovatno, način na koji se situacija razvijala u poslednjih nekoliko godina nas je i doveo do te najopasnije tačke gde se sada nalazimo“, konstatovao je Peskov.

Minhenska konferencija gubi objektivnost

Minhenska bezbednosna konferencija i dalje je potrebna, ali zbog gubitka objektivnosti prestaje da bude platforma za diskusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Mislim da Minhenska konferencija kao platforma za diskusiju ne gubi na aktuelnosti. Ne, ona je i dalje za mnoge zanimljiva i neophodna. Ali za nas gubi relevantnost, jer gubi objektivnost. Pretvara se u klub jedne tačke gledišta“, istakao je portparol.
Pritom, kako je dodao, o toj tački gledišta mogu da diskutuju samo njene pristalice.
„To prestaje da bude diskusioni klub. U tom smislu mnogo nam je privlačniji (diskusioni) klub Valdaj, gde se ipak i dalje sudaraju različite tačke gledišta. Nadam se da će uvek biti različitih, čak i dijametralno suprotnih stanovišta“, rekao je Peskov.
Podsetimo, 10. februara pre 15 godina Putin je održao svoj čuveni govor na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Oštro je kritikovao spoljnu politiku SAD i unipolarni svetski poredak, oštro je istupio protiv planova širenja NATO-a i raspoređivanja objekata američke PVO u Istočnoj Evropi.
Vladimir Putin u Minhenu 2007. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2017
Putinov govor koji je promenio svet (video)
Minhenska bezbednosna konferencija - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Putin ne ide na Minhensku konferenciju o bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala