- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov i Blinken na vezi: Propagandna kampanja SAD o „ruskoj invaziji“ teži provokativnim ciljevima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Entoni Blinken u Rejkjaviku
Sergej Lavrov i Entoni Blinken u Rejkjaviku - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na inicijativu američke strane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Lavrov je istakao da propagandna kampanja o 'ruskoj agresiji' protiv Ukrajine, koju su pokrenule SAD i njihovi saveznici, teži provokativnim ciljevima, podstičući vlasti u Kijevu na sabotažu Minskih sporazuma i pogubne pokušaje nasilnog rešavanja 'problema Donbasa'“, saopštila je ruska strana.

Šef ruske diplomatije takođe je rekao Blinkenu da odgovor Zapada na nacrte dokumenata o bezbednosnim garancijama ignoriše odredbe koje su ključne za Rusiju.

„Kako je istakao ministar spoljnih poslova Rusije, reakcija Vašingtona i Brisela na naše nacrte rusko-američkog sporazuma i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama ignorišu odredbe koje su ključne za nas, pre svega o neširenju Alijanse i neraspoređivanju udarnih sistema naoružanja u blizini ruskih granica. Naglašeno je da će ta pitanja imati centralno mesto u našoj oceni dokumenata koje smo dobili od SAD i NATO, a koja će biti preneta kolegama“, ističe se u saopštenju.

Lavrov je istovremeno podsetio Blinkena da su nedopustive akcije koje krše obaveze o nedeljivosti bezbednosti u evroatlantskom prostoru, donete na najvišem nivou.
Kako je saopštio američki Stejt department, Blinken je tokom razgovora izrazio zabrinutost u vezi toga što bi „Rusija mogla da razmotri izvođenje dalje vojne agresije protiv Ukrajine u narednim danima“.
„Državni sekretar jasno je stavio do znanja da diplomatski put za rešavanje krize ostaje otvoren, ali da to zahteva od Moskve deeskalaciju i učešće u pregovorima“, navodi se u saopštenju.
Blinken je ponovio da će u slučaju napada na Ukrajinu uslediti „odlučan i ujedinjen transatlantski odgovor velikih razmera“.
Blinken i Lavrov takođe su razgovarali o nekim drugim aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa, ali nije precizirano o kojim.
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SVET
Amerika: Spremni smo da nastavimo dijalog o garancijama bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala