- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako žive Šveđani — „posle korone“

© REUTERS / TT NEWS AGENCYSunčan dan u Stokholmu u toku pandemije, 24. mart 2021.
Sunčan dan u Stokholmu u toku pandemije, 24. mart 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Dok se ostatak Evrope još grčevito bori sa omikronom, Švedska je ukinula sve epidemiološke mere, iako i sama poslednjih dana beleži desetine hiljada zaraženih.
Dve godine nakon početka pandemije prestalo je i masovno testiranje na kovid 19, potpuno su otvorene granice za sve građane Evropske unije.

„Verujem da je to nekome ko živi u Srbiji teško da razume, ali normalan život koji je prethodio kovidu, ovde nikada nije ni prestao u potpunosti. Nismo imali zabrane poput onih koje su vladale po Evropi i u Srbiji. Ljudi sve vreme normalno funkcionišu.

Ovako ukidanje mera u Švedskoj za Sputnjik komentariše novinarka Sandra Opalić, koja poslednjih pet godina radi u nevladinom sektoru u toj zemlji, na jugu, u Helsingborgu. Ima i dodatni posao u bolnici, pa je dobro upućena u razvoj situacije kada je u pitanju zdravstveni sistem te zemlje.

U Švedskoj ukinute sve antikovid mere

Ona za Sputnjik kaže da je država donela odluku o ukidanju mera na osnovu preporuke Agencije za javno zdravlje Švedske, koja je zaključila da kovid 19 više ne treba tretirati kao bolest velikog intenziteta, zato što virus ne ugrožava javno zdravlje.
© Foto : Sputnjiku ustupila Sandra OparićNošenje maski u javnom prevozu u Švedskoj nikada nije bilo obavezno
Nošenje maski u javnom prevozu u Švedskoj nikada nije bilo obavezno - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Nošenje maski u javnom prevozu u Švedskoj nikada nije bilo obavezno
Vest o ukidanju mera odjeknula je u Evropi, ali disciplinovanim Šveđanima ne znači mnogo. Sagovornica Sputnjika kaže da je očekivana, jer su sve preporuke vezane za koronu prihvatali bez pogovora, u tome je verovatno i ključ ukidanja svih restrikcija.
„Postojala je preporuka držanja rastojanja, korišćenja maski, ali samo po potrebi kada je bilo više zaraženih. Pratile su se dnevne aktivnosti, na osnovu njih su davali preporuke. Sve vezano za koronu se svodilo na preporuke, moja porodica nije osetila mere koje ste osetili u Srbiji, nismo imali zatvaranje, deca su išla redovno u školu. Samo se nastava u srednjim školama u jednom kratkom periodu odvijala onlajn“, kaže Opalićeva.
Govoreći o ukidanju mera, švedska ministarka zdravlja Lena Halengren istakla je da je ta zemlja u pandemiji uspela da sačuva privredu, iako se povremeno radilo od kuće. Uspeh je objasnila činjenicom da se Vlada nije fokusirala samo na velike kompanije, već i na pojedinca.
Na svemu što je moglo da bude prepreka normalnom funkcionisanju u svakodnevnom životu i radu građana Švedske, a nije bilo neophodno, nije se insistiralo.
© Foto : Sputnjiku ustupila Sandra OparićKafe bolnice u kojoj radi sagovornica Sputnjika, pacijenti i posetioci ne nose maske, a lekari tek od kraja decembra, kada se pogoršala epidemiološka situacija
Kafe bolnice u kojoj radi sagovornica Sputnjika, pacijenti i posetioci ne nose maske, a lekari tek od kraja decembra, kada se pogoršala epidemiološka situacija - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Kafe bolnice u kojoj radi sagovornica Sputnjika, pacijenti i posetioci ne nose maske, a lekari tek od kraja decembra, kada se pogoršala epidemiološka situacija

Ni u bolnicama nisu nosili maske

Naša sagovornica kaže da ovu činjenicu potvrđuje podatak da čak i u bolnicama zaposleni nisu morali da nose maske, sve do decembra prošle godine, kada se epidemiološka situacija znatno pogoršala.
„U bolnici u kojoj radim nije bilo obaveze nošenja maske do sredine decembra. Prema mojim informacijama, planiraju i to da ukinu, a što se tiče vakcinacije, ona je dobrovoljna. Ko želi, ko smatra da treba, on će se vakcinisati. Ovde je veoma visoka prosvećenost, više od 80 odsto stanovništva je vakcinisano, dve doze su prošle, sada je aktuelna treća“, kaže Opalićeva i dodaje da se preporuke o nošenju zaštitnih maski u bolnicama razlikuju od regiona do regiona.
Naša sagovornica dodaje da se čak i zaposleni u zdravstvu testiraju na kovid samo po potrebi, ukoliko je neko od pacijenata zaražen ili ako su kod kuće bili u kontaktu sa nekim ko je bolestan, odnosno samo ako postoje simptomi.
Zatekli smo je u javnom prevozu Helsingborga, gde maska, takođe, nikada nije bila obavezna, povremeno je postojala samo preporuka da je dobro njome se zaštititi od virusa.
© AFP 2023 / JOHAN NILSSONMladi Šveđani
Mladi Šveđani - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Mladi Šveđani

Restorani rade kao nekad

Ona dodaje da restorani i barovi ponovo rade posle 23 sata, nema razmaka između stolova, u teretane, muzeje, galerije, zabavne parkove i bazene ulazi se bez zaštite.
Ukinuta je i preporuka da se radi od kuće, da odrasli izbegavaju masovna sportska takmičenja. Vrata Švedske sada su širom otvorena za građane Evropske unije koji na ulasku u zemlju više ne moraju dokazivati da su vakcinisani ili negativni na korona virus.
Do sada je u Švedskoj sa dve doze vakcinisano 84 odsto populacije starije od 12 godina, a 53 odsto odraslih primilo je i treću dozu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala