- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora, Slovenija i Severna Makedonija pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojna parada za Dan nezavisnosti Ukrajine
Vojna parada za Dan nezavisnosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Ministarstva inostranih poslova Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije pozvala su svoje građane da napuste Ukrajinu.
Slovenačko ministarstvo napisalo je na Tviteru da ne preporučuje svojim građanima da putuju u Ukrajinu, a onima koji su u toj zemlji savetuju da je što pre napuste.
I ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije takođe je zbog razvoja situacije u Ukrajini savetovalo svojim građanima da izbegavaju odlazak u tu zemlju, a da oni koji su već tamo, ukoliko imaju mogućnosti, napuste Ukrajinu. Severnomakedonsko ministarstvo savetovalo je svojim građanima koji nisu u vezi sa ambasadom, da joj se jave i ostave kontakt podatke.
Slovenački premijer Janez Janša, koji je planirao posetu Ukrajini u februaru, a trenutno je u izolaciji jer je pozitivan na koronu, saopštio je da je razgovarao telefonom sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom i „izrazio podršku teritorijalnoj celovitosti Ukrajine i pravu da svaka zemlja bira u kom će biti savezu“.
„Saglasili smo se da ću posetiti Ukrajinu do kraja meseca. Podržavajući Ukrajinu, Evropska unija i NATO ne samo da štite savezničku zemlju, već i osnove oba saveza“, napisao je Janša. On je optužio Kremlj za „pretnju primenom sile, koja izaziva veliku ekonomsku štetu u Ukrajini“ i pozvao je na deeskalaciju.
I crnogorsko ministarstvo bavilo se situacijom u Ukrajini.
„Zbog rastuće napetosti i nepredvidivosti bezbednosne situacije, pozivamo crnogorske građane koji se nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog odlaska iz te zemlje“, saopštilo je crnogorsko ministarstvo inostranih poslova.
 Hrvatska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
REGION
Hrvatska pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala