- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika naložila većini svojih diplomata u Kijevu da hitno napuste Ukrajinu

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Ukrajine
Zastave SAD i Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Američke vlasti naložile su da većina službenika ambasade SAD koji se i dalje nalaze u Ukrajini odmah napusti zemlju, saopštio je visoki zvaničnik administracije Sjedinjenih Američkih Država.

„Ne zatvaramo ambasadu (u Kijevu) i ne obustavljamo njen rad“, precizirao je zvaničnik.

On je istakao da američka ambasada u Kijevu obustavlja pružanje većine konzularnih usluga, a da će „ograničen broj hitnih konzularnih usluga pružati iz Lavova“.
„Deo osoblja će biti izmešten u Lavov iz bezbednosnih razloga. Neću ulaziti u detalje koliko ljudi će biti u Lavovu, a koliko će ostati u Kijevu“, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.
Kako je saopštila američka ambasada u Ukrajini, Stejt department je naložio da „zbog stalnih vesti o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom“ Kijev napuste diplomate koje ne obavljaju važne funkcije.

„Ambasada će zadržati manje konzularno prisustvo u Lavovu u cilju rešavanja hitnih slučajeva, ali neće moći da pruža usluge vezane za pasoše, vize ili obične konzularne usluge“, ističe se u saopštenju na Tviteru.

Američki državljani koji se nalaze u Ukrajini moći će da se obrate diplomatski predstavništvima SAD u susednim zemljama radi redovnih konzularnih usluga, precizirao je predstavnik američke administracije.
Većina zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini vratiće se u SAD, odakle će mnogi nastaviti da rade na pitanjima vezanim za Ukrajinu.
Visoki zvaničnik takođe je saopštio da zbog „nepredvidljivosti situacije“ Stejt department smanjuje i količinu tajne opreme i dokumentacije u ambasadi u Ukrajini.
Kako je objasnio, diplomatske misije SAD, prema instrukcijama, zadržavaju minimalnu količinu opreme i dokumentacije, neophodne za normalan rad.
„Preduzimamo odgovarajuće mere u slučaju nepredviđenih okolnosti, kao što smo to i ranije radili u sličnim okolnostima“, rekao je on.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
RUSIJA
Nemačka smanjuje broj diplomata u Kijevu i premešta konzulat iz Donjecka u Lavov
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala