- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski naložio da se snage teritorijalne odbrane povećaju na dva miliona ljudi

© Sputnik / StringerZgrada Vlade Ukrajine u Kijevu
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naložio je da se snage teritorijalne odbrane povećaju do cifre od dva miliona ljudi, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov.
Podsetimo, Zakon o osnovama nacionalnog otpora stupio je na snagu 1. januara.
„Sada smo obavezni da maksimalno povećamo broj vojnika koji će se baviti pitanjem teritorijalne odbrane ... broj pripadnika teritorijalne odbrane treba da bude dva miliona građana naše zemlje koji će biti spremni da je brane ako to bude potrebno“, rekao je Danilov.

Nećemo vraćati Donbas vojnim putem

Danilov je rekao i da Kijev ne planira da „povrati“ Donbas vojnim putem jer će to dovesti do velikog broja žrtava.
Prema njegovim rečima, Rusija sada iznosi besmislice o tome kako će Ukrajina navodno vojnim putem vraćati Donjeck i Lugansk.
„Ne možemo to da uradimo jer smo odgovorni za civilno stanovništvo koje se tamo nalazi. Ako bi vojska sada krenula u ofanzivu, zamislite koliko civila može da pogine u takvoj operaciji. Za nas je ljudski život najvredniji. Da li će se Donjeck i Lugansk vratiti pod okrilje Ukrajine? Hoće. Da li će se vratiti Krim? Hoće. To je samo pitanje vremena. Tokom čitavog postojanja Ukrajine nikoga nismo napadali , ali ni svoje nećemo dati. Naši vojnici će štititi našu zemlju. Snaga i sredstava imamo dovoljno“, rekao je on.
Danilov je rekao i da nema osnova za evakuaciju tajnih dokumenata iz Kijeva.
Povodom pisanja američkog lista „Vašington post“ koji je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da ukrajinska obaveštajna služba sklanja tajnu dokumentaciju i opremu iz Kijeva na „bezbedna mesta“ na zapadu zemlje, Danilov kaže da za sada osnove za tako nešto nema.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala