Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Svakodnevni pritisci na Srbiju zbog Kosova i Srpske

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o spoljnopolitičkim dešavanja i pritiscima na našu zemlju kada je reč o statusu Kosova i Metohije, kao i o odnosu Srbije prema Republici Srpskoj, izjavio je da je potrebno čuvati mir.
"Srbija danas gleda kako da odgovori na sve pritiske kojima je izložena. Svakodnevno se sa time suočavamo. A šta je to što možemo da uradimo? Da dignemo ruke i kažemo Kosovo je nezavisno, Republika Srpska nas ne zanima, baš nas briga za Srbe u Crnoj Gori? Potrebno nam je da čuvamo mir, sarađujemo jedni sa drugima i da poštujemo tuđe žrtve, jer će na taj način i drugi poštovati naše", izjavio je Vučić za Prvu televiziju.
On je istakao da ni na koji način ne treba da priznamo nezavisnost takozvanog Kosova.
Ja ne mislim da mi treba da na bilo koji način prihvatimo ili priznamo nezavisnost već treba da radimo sa Albancima sa Kosova na međusobnoj saradnji, ali je to nemoguće jer je nezavisnost sve o čemu oni hoće da pričaju", naveo je Vučić.
Vučić je podsetio da je on u Briselu 2013. godine sprečio da Kosovo dobije stolicu u UN iako su svi iz vlade bili za to.
Ukazao je da se kosovski Albanci ponašaju kao ekstremisti i neće nijednu međunarodnu obavezu da ispune.
On je istakao da je zato zbog mira i stabilnosti Otvoreni Balkan jedna od najboljih ideja koja omogućava da se svi slobodno kreću, da postoji slobodno tržiste, subvencije za investitore, zapošljavanje...
"To je put kojim treba da prevazilazimo razlike i loše odnose", smatra Vučić.
"Srbiji je naneta velika nepravda, nema odgovora na pitanje kako svi imaju pravo da se otcepe od Jugoslavije, a posle toga Srbi nemaju pravo da ostanu da žive u tim delovima", rekao je Vučić i upitao po kom to pravu.

"U NATO ne želimo"

Predsednik Srbije je ponovio da naša zemlja neće ući u NATO.
"Što se NATO tiče kod mene nema dileme - Srbija je vojno neutralna. Mi imamo svoj izbor, naš izbor je slobodarski i put u samostalnost. U NATO ne želimo", kazao je Vučić.

"Pogrešna reakcija diplomatskih predstavnika EU"

Vučić je ocenio da je pogrešna reakcija diplomatskih predstavnika EU, koji su, na poziv Vlade da prisustvuju obeležavanju Sretenja u Orašcu, najavili da neće doći zbog prisustva Milorada Dodika.
„Mislim da je to pogrešna reakcija diplomatskih predstavnika EU, jer smo mi ti koji organizujemo i mi smo domaćini. To je kao kada pozovete nekog na krštenje i on kaže neću da dođem jer sam čuo da će neko doći“, objasnio je on.
Vučić je podsetio da je Vlada Srbije, to jest ministarka Darija Kisić Tepavčević uputila pozivnicu, u kojoj je stajalo da svečanost organizuju Vlada Srbije uz suorganizaciju RS i Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH.
„To je tako jer mi već sedam ili osam godina, na incijativu Srbije i Srpske, obeležavamo sve zajedničke datume zajedno, što smo narod koji prihvata da živi u dve države, ali ne želi da im se oduzme pravo da želi da pripada jednom narodu“, dodao je on.
Vučić je ocenio da je odluka ambasadora EU neozbiljan stav, ali da Srbija neće da menja svoj stav i isključuje rukovodstvo Srpske samo zato što su to tražili ambasadori.
„To mi ne pada na pamet, niti ću tako nešto i da razmatram“, poručio je on.
Vučić je kazao da njemu ambasadori ništa ne mogu da naređuju, kako sa zapada, tako i sa istoka.
Rekao je da je jedna od tekovina koju će da ostavi onima koji će ga naslediti, da je Srbija samostalna, nezavisna zemlja, koja će samostalno da donosi odluke o budućnosti.
Najavio je da će on prirediti svečanost povodom Sretenja u Predsedništvu ili Palati Srbija, na kojoj će,a što će, konstatovao je, iznervirati neke ambasadore, dodeliti orden Željki Cvijanović, predsednici RS.
Vučić je podsetio da je jedini predsednik Srbije koji se nije mešao u izbore u RS, i da ne prihvata tvrdenje da je Dodik kriv za sve, jer to nije niti fer, niti istina.
Govoreći o BiH rekao je da je Srbija optužnice koje nisu procesuirane ustupila Sarajevu, nadajući se da će to i oni nama, ali bosanske vlasti nisu ni pomislile da odgovore nešto.
„To je bio signal velike dobre volje Srbije“, kazao je Vučić dodajući da je na to izostao odgovor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala