- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Dobre igre su važne, ali mnogi su igrali sjajno...“ – momak iz Beograda postaje ikona u Minhenu

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Srbije Vladimir Lučić
Reprezentativac Srbije Vladimir Lučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Košarkaši poput Vladimira Lučića u današnje vreme su izuzetno retki, svake godine sve više „izumiru“, poput najugroženijih životinja. Retki su, ne po košarkaškim karakteristikima – već po onim ljudskim koji su se izgubili u svetu novca i tehnologije.
Odan, vredan, radan, uvek dostupan i spreman da odgovori na svaki zadatak trenera.
Kao takav, momak iz Beograda, dete Partizana, polako postaje legenda Bajerna iz Minhena sa kojim je potpisao novi ugovor koji ga „vezuje“ za nemački klub do 2025. godine.
Kada je 2016. došao u Minhen, nakon nešto slabije sezone u Valensiji, verovatno nije ni slutio da će šest godina kasnije dogovoriti novu trogodišnju saradnju.
Iz najbolje evropske košarkaške lige, Lučić je prešao u, danas, verovatno najbolje organizovano domaće takmičenje, ali tada je to još bilo u nastajanju.
Zbog toga, ove zaista atipične situacije u košarci na Starom kontinentu, da stranac ostane u jednom klubu skoro deceniju, kontaktirali njegovog menadžera Miodraga Miška Ražnatovića.
Nije postojao skepticizam, jer se već tada videlo da će priča u Bajernu biti ozbiljna. Sezona u Valensiji nije bila sjajna i ponuda Bajerna je bila više nego zadovoljavajuća u to vreme“, rekao je Ražnatović za Sputnjik na pitanje da li je bilo brige oko toga što Lučić ide iz Španije u Nemačku.
Bajern je 2014. godine došao do prve titule posle skoro 60 godina, tih godina je počeo i uspon kluba, a dolaskom Lučića klub je potvrdio ambicije da cilja najviše.
Ipak, srpski košarkaš u trenutku odlaska u Minhen nije važio za ono što je danas, među dva najbolja evropska krila, problemi sa povredama sputavali su ga da ispuni potencijal i šest godina kasnije može se reći da su Marko Pešić, generalni menadžer Bajerna, i saradnici uboli džekpot.
Samo on zna koliko je napora uložio u svoje telo, u rad, kako u teretani, tako i na parketu i danas sve to isplaćuje.
„Povrede su davna prošlost, i nisu od uticaja. Ponosan sam na sve što je ostvario i na način, kojim se za sve to izborio“, dodao je Ražnatović.
Bajern je od sezone 2018/2019 stalni učesnik Evrolige i može se reći, iako nije došao u klub kao tinejdžer, kako je rastao klub, tako je i on beležio sve bolje partije.
Pre četiri godine, u Evroligi, prosečno je beležio oko devet poena, zatim sezonu posle 12, potom je brojku digao na skoro petnaest poena, a prethodne je igrao najbolju košarku u karijeri.
Beležio je 17,5 poena, izabran je u najbolju petorku Evrolige, ali nije to ono što ga preporučuje i što mu je, između ostalog, donelo ugovor.

„Ključ je odnos, koji igrač svakodnevno pokazuje na treninzima i utakmicama. Dobre igre su važne, ali mnogi igrači su igrali sjajno pa im klubovi nisu davali ugovore u trajanju od bezmalo decenije. Za ovakve situacije na prvom mestu su ipak karakterne crte igrača“, rekao je Ražnatović za Sputnjik.

Lučić je odrastao u Partizanu, pod palicom Duška Vujoševića, i s obzirom da se jako mlad izborio za kapitensku traku i to u klubu kao što su crno-beli, mnogo više govori od svega nabrojanog.
Biti kapiten Partizana, pogotovo u to vreme, sa samo 23 godine, znači da ste predodređeni za uspeh, da ste neko ko je, kao što smo na početku nabrojali – vredni, odani, neko ko svojim ponašanjem daje primer drugima.
Iako se u Valensiji kockice nisu potpuno poklopile, u Bajernu je sve došlo na svoje, sav trud uložen mu se isplatio, a on je to znao kako da vrati klubu – odanošću.
U Evropi ne postoji klub koji ne bi voleo da ima Vladimira Lučića u ekipi, velikani bi stali u red kada bi postao slobodan igrač, ali tu do izražaja dolaze gore pomenuti ljudski kvaliteti, kao što je Ražnatović rekao – karakterne crte.
Srbin ostaje veran Nemcima
Pravoslavna Evropa! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala