- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Crne Gore sa Milovom strankom dogovorena, pregovori sa bivšom većinom forma ili — farsa

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Iako je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao da bi on želio da dođe do dogovora u dosadašnjoj parlamentarnoj većini oko nove vlade, ali da pripadnici Demokratske Crne Gore ne žele da komuniciraju sa URA i Dritanom Abazovićem, tako da DF pokušava da pomogne, a malo ko u Crnoj Gori vjeruje da će do pomirenja doći.
Izvjesnije je da će se formirati manjinska vlada, nego da će, sada već bivša parlamentarna većina, postići nekakav dogovor.

Pregovori liče na farsu

Profesor Savo Marković kaže za Sputnjik da od početka smatra da je dogovorena manjinska vlada, a da su pregovori unutar bivše parlamentarne većine farsa.
„Ti pregovori služe samo da se pozicioniraju partije prema budućoj manjinskoj vladi i da se pilatovski operu ruke pred narodom. Volio bih da me praksa demantuje narednih dana, ali mislim da nema ništa ni od formiranja tehničke vlade koja bi, što bi bilo najpoštenije, pripremila izbore. Manjinska vlada koja je napravljena uz pomoć stranih ambasada ili uz pomoć dijela države Crne Gore, sada je manje bitno, biće formirana, u to sam potpuno uvjeren. Čak predviđam da će ova vlada, manjinska, da odradi pun mandat do 2024. godine, da bi završila poslove zbog kojih je formirana. Dakle, ugrožen je Temeljni ugovor sa SPC, organizovanje popisa…“, kaže za Sputnjik Marković.
I analitičar Predrag Drecun procjenjuje za Sputnjik da je formiranje manjinske vlade izvjesno, da nema ništa od fingiranih pregovora.
„Samo će biti interesantno posmatrati ponašanje DF-a u budućem vremenu i njegov odnos prema toj novoj manjinskoj vladi“, kaže Drecun.

Demokrate već u kampanji

Biljana Matijašević, novinarka novina „Vijesti“ ističe za Sputnjik da „kako sada stvari stoje, izgleda da je već dogovorena vlada između dijela parlamentarne većine i DPS-a“.

„Pregovori koji su vođeni ove sedmice su samo formalnost. Manjinska vlada je već dogovorena, uz podršku DPS-a. Postoji i opcija da neke pozicije u vladi dobiju umjerenije struje unutar DF-a, kao što je PZP, ili neki ljudi koji nijesu članovi DF-a, ali su im bliski“, kaže Matijašević.

Što se tiče demokrata, smatram da je ugašena svaka „nada“ za dogovor kada je GP URA podržala smjenu Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore.
„Demokrate su već krenule u kampanju za vanredne izbore, koji ako ne budu ove, biće sigurno sljedeće godine. Već se sada vidi da je moguća koalicija demokrata i buduće partije ministara Spajića i Milatovića, koji su popularni kod dijela građana, prvenstveno zbog programa ’Evropa sad‘ i povećanja plata“, kaže Matijašević za Sputnjik.
Predsjednik URA Dritan Abazović juče je razgovarao sa liderima DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, ali razgovoru nije prisustvovao treći lider tog pokreta Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala