- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Veliki Vakcinator“ — Priča pisca iz Beograda osvojila američke čitaoce

© Katie Archibald-WoodwardPisac Pavle Zelić
Pisac Pavle Zelić - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Piscu Pavlu Zeliću iz Beograda dodeljena je prestižna nagrada „Voren Vesterberg“ za 2021. godinu (Warren Westerberg Global Health and the Arts Prize) za priču „Veliki Vakcinator“, koja je objavljena u okviru zbirke priča „Dum-dum: priče koje će spasiti svet“.

Priče koje će spasiti svet

Nagradu „Voren Vesterberg“ dodeljuje Univerzitet Emori u Atlanti, jedna od najuglednijih visokoškolskih ustanova u Americi u oblasti zdravstvenih nauka i umetnosti.
Priča „Veliki Vakcinator“ je opomena smeštena u sumornu blisku budućnost — novo mračno doba neznanja i poricanja nauke, koje bi se moglo dogoditi ako se ne uloži trud u edukaciju i saopštavanje naučnih činjenica javnosti.
Nagrada „Voren Vesterberg“ je posvećena vezi zdravlja i umetnosti na globalnom nivou i za nju mogu da konkurišu dela iz svih umetničkih disciplina. Univerzitet Emori ovom nagradom odaje priznanje članovima svoje akademske zajednice koji su stvorili inovativno delo koje povezuje globalno zdravlje s umetnošću, pisanjem, muzikom, filmom i drugim kreativnim disciplinama.
Pavle Zelić, koji godinu dana boravi na Emoriju kao nosilac stipendije „Hjubert Hamfri“ u okviru Fulbrajtovog programa Stejt departmenta za usavršavanje u oblastima javnog zdravlja i komunikacija, u izjavi za Sputnjik kaže da je izuzetno počastvovan priznanjem, jer je to prva nagrada koju je osvojio za prevedenu priču.
„Nagrada je vrlo specifična, jer se za nju takmiče ne samo književna, već i dela iz svih umetnosti, kao što su film, fotografija. U konkurenciji s vizuelnim umetnostima biti odabran s pričom znači zaista mnogo. Druga stvar je sama činjenica da u Ameriku nisam došao da bih se bavio književnošću, već usavršavanjem u oblasti javnog zdravlja, a otkriće da Emori gaji jednu ovakvu nagradu me raduje ne samo zato što je jedan od najboljih univerziteta u Americi, već i zato što je pravi predvodnik u novinama, pa je koncept pripovedanja o javnom zdravlju koji ja već uveliko gajim našao pravo mesto da se u potpunosti iskaže“, kaže Pavle Zelić.
Kuda ide ovaj naš lepi svet
Povodom dodele nagrade, organizovano je i književno veče na engleskom jeziku, pred raznovrsnom međunarodnom akademskom publikom iz više od 20 zemalja. Publici je predstavljen Zelićev književni rad, povezan sa zdravstvenim izazovima, a autor je čitao engleske prevode svojih priča „Veliki Vakcinator“, „Dum-dum“ i „Sami“.
© Katie Archibald-WoodwardPisac Pavle Zelić na promociji priča iz zbirke "Dum-dum: priče koje će spasiti svet" u Atlanti
Pisac Pavle Zelić na promociji priča iz zbirke Dum-dum: priče koje će spasiti svet u Atlanti - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pisac Pavle Zelić na promociji priča iz zbirke "Dum-dum: priče koje će spasiti svet" u Atlanti
„Publika me je slušala s velikom pažnjom i nagradila me gromoglasnim aplauzom. Štaviše, planirao sam da čitam samo jednu priču, ali su insistirali na sve tri. I pre i posle ove promocije delio sam priče među profesorima, studentima i prijateljima u SAD koji žele da ih pročitaju i svi mi se javljaju sa sjajnim utiscima“, kaže autor.
Zelić se nada da će svojim radom, u kojem spaja strast prema književnosti i profesionalno bavljenje javnozdravstvenim komunikacijama, podstaći svoje čitaoce da razmišljaju i da se zapitaju „kuda ide ovaj naš lepi svet“.
„Za sada imam tri prevedene priče iz zbirke ’Dum-dum‘, ali imajući u vidu ovako pozitivne reakcije, planiram da i ostatak zbirke prevedem i da krenem u nove akcije plasiranja cele knjige na engleskom govornom području“, navodi pisac.
Boravak u Americi ga, kako ističe, inspiriše da nastavi da piše, tako da već ima mnoštvo beležaka za novi roman, čija će se radnja delimično odvijati u SAD.
„Pišem još priča na temu uništenja životne sredine, o klimatskim promenama, novim pandemijama i drugim opasnostima koje prete čovečanstvu, o čemu sam mnogo toga novog naučio na predavanjima. Sada sve to pretačem u književnu formu“, navodi Pavle Zelić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala