- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Osetila je nepravdu na svojoj koži, prošla trnovit put – i postala junakinja Rusije

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTatjana Ivanova slavi bronzu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
Tatjana Ivanova slavi bronzu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Tatjana Ivanova, ruska takmičarka u sankanju, ima jednu od najluđih, a na kraju i najlepših priča na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. U njenom putu nema ništa lepo, s obzirom na patnju koju je prošla, ali način na koji se sve završilo je „za Oskara“.
Pre samo tri meseca, na takmičenju u Pekingu, koje je bilo priprema za Olimpijske igre, Ivanova je doživela težak pad i slomila je nogu.
Danas, u februaru 2022. godine, Ivanova može da se pohvali bronzom oko vrata.
„Kako je došlo do povrede? Pogrešila sam i zakačila sam stopalom za stazu, i noga mi se samo iskrivila. Mislim sam u početku da moram da idem u bolnicu u Kini, ali smo zbog prevremenog odlaska odlučili da to obavimo sve u Sočiju“, rekla je Ivanova, a prenosi „Sports.ru“.
„Rečeno mi je da ne moram na operaciju, što je bila olakšavajuća okolnost. Pokidala sam ligamente u skočnom zglobu“, dodala je.
Tatjana Ivanova - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
SPORT
Rusija slavi novu heroinu: „Ovo je snaga duha i volje, ovo je pravi šampion!“ /video/
Ivanovoj je rečeno da će morati da pauzira pet do šest nedelja, ali ona nije imala toliko vremena. Krajem decembra doktori su joj rekli da nije moguće da se takmiči, međutim, Ruskinja je isterala svoje.
Našli su se na pola puta i rečeno joj: „Takmiči se, ali pod svojom odgovornošću“.
U to vreme jedva da je hodala, ali to je nije sprečilo da sedne na sanke početkom januara. Na Svetskom kupu u Letoniji osvojila je bronzu, a da je praktično hodala sa štakama.

„Hodam na štakama, a napravljena mi je i posebna zaštita na nozi koju koristim na treninzima. Činim sve da se potpuno oporavim za Olimpijske igre, gde moram da idem bez štaka i da se takmičim bez zaštite. Pod stalnim sam nadzorom lekara, prošle nedelje u Letoniji sam bila na dodatnom pregledu. Mnogi su iznenađeni što sam se tako brzo vratila, ali najvažnije je da sam verovala u svoj povratak“, rekla je Ivanova u januaru, samo nekoliko nedelja pre početka Igara.

Dvadeset i trećeg januara Ivanova je uslikana sa ortozom na nozi, a samo dve nedelje kasnije je bila na podijumu u Pekingu.
Ivanova je osvojila prvu individualnu medalju u karijeri, a i prvu za Rusiju otkako se takmiči pod ovim imenom!
Poslednju medalju, pod zastavom SSSR-a, u sankanju donela je Vera Zozulja koja je 1980. godine na Igrama u Njujorku osvojila zlato.
Koliko je značila ova medalja Tatjanu Ivanovu govore njene suze, koje nisu došle samo zbog nedavne povrede, već i celokupnog, trnovitog, puta koji je morala da prođe.
© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTatjana Ivanova nakon što je saznala da je osvojila bronzu na ZOI u Pekingu
Tatjana Ivanova nakon što je saznala da je osvojila bronzu na ZOI u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Tatjana Ivanova nakon što je saznala da je osvojila bronzu na ZOI u Pekingu
Na Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine bila je mlada i nije se mnogo očekivalo, 2014. je pred domaćom publikom razočarala zauzevši tek sedmo mesto, dok u Pjongjangu nije učestvovala, kao i mnogi drugi ruski sportisti.
Optužena je za doping tokom Svetskog prvenstva 2015. godine, zbog toga joj je oduzeta medalja i zabranjeno joj je da se bavi profesionalnim sankanjem, ali na sudu je dokazala nevinost.
Medalja joj je vraćena, omogućeno joj je da se takmiči, ali ovaj proces desio se posle Pjongjanga, te je na pravdi Boga bila sprečena da učestvuje na Olimpijskim igrama 2018. godine.
© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTatjana Ivanova ruska takmičarka u sankanju
Tatjana Ivanova ruska takmičarka u sankanju - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Tatjana Ivanova ruska takmičarka u sankanju
Ivanova je odbila da se preda i nastavila je da se sprema za Olimpijske igre u Pekingu. Taj put bio je izuzetno stresan zbog loma noge, ali pokazala je veliku želju, nadljudsku snagu i uspela je da, koliko toliko, bude spremna za Peking.
Ima 31. godinu i nije još rekla zbogom Olimpijskim igrama: „Nisam još razmišljala o tome da li će mi Peking biti poslednji. Iako nekada pomislim, šta će mi sve ovo, na kraju se uvek svodi na to da ne odustajem tako lako“.
Bio vi veliki podvig kada bi uspela da učestvuje i na Olimpijskim igrama u Milanu 2026. godine, ali o tom potom, neka uživa u bronzi.
Rusija slavi novu heroinu: „Ovo je snaga duha i volje, ovo je pravi šampion!“ /video/
Drama i dalje traje: Kamila trenirala, MOK odbio da komentariše glasine
Ovo ni Hičkok ne bi režirao – neviđen finiš i veliki maler Ruskinje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala