00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
ORBITA KULTURE
Tajne ljubavnog života Beograda koje su oblikovale dušu srpske prestonice
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Voleo bih, ali ne verujem da će odgovarati oni koji su uništili Partizan
20:00
60 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta može da se desi ako stalno jedete ovsenu kašu

© Foto
 - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Ovsena kaša je relativno od skora stekla popularnost kod nas. Ovsene pahuljice od kojih se pravi kaša su hranljiva žitarica koja ima mnogo prednosti. Međutim, previše ovsa ili onog lošeg kvaliteta u ishrani takođe nosi određene rizike.
Među njegovim prednostima je pre svega bogatstvo proteinima i vlaknima, pored zdravih masti, gvožđa, cinka, magnezijuma i fosfora, zajedno sa vitaminima B kompleksa, detaljno navodi sajt „Organik fekts“.
Međutim, ova hrana ima i takozvane neželjene efekte, pre svega za za osobe sa celijakijom zbog prisustva glutena.
Osim toga, ako se konzumira u prekomernoj količini, ova namirnica može izazvati nesanicu ili ubrzan rad srca, pa je neophodno regulisati njenu upotrebu kod osoba koje se leče od ovih stanja.
Takođe se preporučuje izbegavanje konzumacija ovsa kod osoba sa smetnjama u digestivnom traktu, sa komplikacijama u jednjaku, želucu i crevima, jer odlaganje procesa varenja ove namirnice može da dovede do začepljenja creva.
Ovsena kaša može da izazove gasove i nadimanje, tako da je potreban proces prilagođavanja ovoj žitarici, navodi portal „Medlajn plus“. Da bi se poboljšali njeni pozitivni efekti, preporučuje se svakodnevno konzumiranje ovsa od celog zrna sa najmanje 3,6 grama rastvorljivih vlakana i za one koji imaju problema sa glutenom birati proizvode kojima na ambalaži piše da ga ne sadrže.
Pahuljice - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
RUSIJA
Ruski lekari savetuju: Izbacite „instant“ kaše, musli i smuti za doručak — oni su najštetniji
Pasulj - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
DRUŠTVO
Namirnice koje imaju više kalcijuma od mleka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala