- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruski talas koji je „potopio“ planetu

© AP Photo / Petr David JosekŽenska teniska reprezentacija Rusije proslavlja osvajanje Bili Džin King kupa 2021.
Ženska teniska reprezentacija Rusije proslavlja osvajanje Bili Džin King kupa 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Teniska reprezentacija Rusije ove godine je doživela redak neuspeh na ekipnim takmičenjima, nakon neverovatno dominantne sezone koju su imali teniseri, ali i teniserke iz Rusije.
Rusi su početkom 2022. u tri meča grupne faze ATP kupa savladali Francusku, Australiju i Italiju, a onda su u polufinalu naišli na Kanadu.
Na ovom turniru nije bilo ni Andreja Rubljova ni Aslana Karaceva, koji su bili pozitivni na koronu, dok je Karen Hačanov odlučio da igra individualne turnire.
Dominacija Rusije je u jednom trenutku morala da, barem na trenutak, stane, ali će se dugo pamtiti, iako je Kanada novi svetski šampion.
Rusija je oduvek imala vrhunske tenisere i teniserke: Od Dinare Safine i Elene Miškine, preko Marata Safina i Jevgenija Kafeljnikova, dok Marije Šarapove i Nikola Davidenka, i mnogih drugih. U poslednjih nekoliko godina pojavila su se neka nova imena, a 2021. godina je za njih bila fenomenalna.
Dominacija koju je teniski svet video od Rusije u 2021. godini gotovo da je nezapamćena, jer teniseri i teniserke ove zemlje nisu dominirali samo individualno, već i timski.
Na kraju 2021. godine stanje je jasno: U muškom singlu Rusi imaju četiri igrača u Top 100 (Medvedev 2, Rubljov 5, Karacev 18 i Hačanov 29), a u ženskom čak osam (Pavljučenkova 11, Kasatkina 26, Kudermetova 31, Aleksandrova 34, Samsonova 38, Potapova 69, Gračeva 77, Zvonarjeva 81).
Odavno je jasno da Rusija nema zbog čega da brine što se tiče tenisa, ali je 2021. godina bila naročito dobra i zbog toga zaslužila posebnu pažnju.

Olimpijske igre

Rusi su imali fenomenalne Olimpijske igre u Tokiju na kojima nisu samo zabeležili sjajne pobede, već su osvojili i nekoliko medalja.
Rusija je zauzela prvo mesto sa tri medalje, od čega jednu zlatu i dve srebrne.
Zlato su osvojili Anastasja Pavljučenkova i Andrej Rubljov u miks dublu, gde su u finalu pobedili takođe Ruse, Elenu Vesninu i Aslana Karaceva.
Drugo srebro osvojio je Karen Hačanov, koji je u finalu izgubio od Nemca ruskog porekla Aleksandra Zvereva.
Jako blizu medalje bile su i Veronika Kudermetova i Vesnina u ženskom dublu, ali su one poražene o meču za treće mesto od Brazilki Laure Pigosi i Luize Stefani posle velike drame.

ATP kup

Rusija je 2021. preuzela šampionski trofej ATP kupa od Srbije osvojivši to takmičenje prvi put u istoriji.
Rusi su u Australiji ostvarili sve pobede. U grupnoj fazi su savladali Argentinu i Japan, zatim su u polufinalu eliminisali Nemačku, a u finalu savladali Italiju.
Sastav Zbornaje činili su Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Aslan Karacev i Jevgenij Donskoj.

Dejvis kup

Dominacija ruskog tenisa u muškom tenisu potvrđena je krajem godine u Madridu, kada je osvojena titula u Dejvis kupu.
Treći put u istoriji, a prvi posle 15 godina, Rusija je postala najbolja ekipa na svetu, a tim su činili Medvedev, Rubljov, Kracev, Donskoj i Hačanov.
U grupnoj fazi savladani su Španci i Ekvadorci, u četvrtfinalu pali su Šveđani, u polufinalu Nemci, a u finalu Hrvati.

Bili Džin King kup

Dominacija viđena je i od strane teniserki iz Rusije, koje su pokorile nekadašnji Fed kup posle 13 godina pauze.
Ruskinje su u grupnoj fazi savladale Kanadu i Francusku. Nokaut faza, odnosno polufinale, počela je pobedom nad SAD, a u borbi za trofej savladana je Švajcarska.
Rusiju su u Pragu predstavljale Anastasja Pavljučenkova, Darja Kasatkina, Veronika Kudermetova, Ekaterina Aleksandrova i Ljudmila Samsonova.
Otkrivamo: Šta se dešavalo „iza pozornice“ dok je Rusija spasavala Srbiju
Kako je „svetac“ Novak Đoković spasao rumunsku teniserku – i zašto se Srbija u nju zaljubila
Veliko srce Rusa – za Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala