- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Objavljen prvi broj filmskog časopisa "Vidimo se u bioskopu"

© Đorđe BajićČasopis "Vidimo se u bioskopu"
Časopis Vidimo se u bioskopu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Iz štampe je izašao prvi broj časopisa "Vidimo se u bioskopu" koji je nastao u okrilju Mreže kinoprikazivača Srbije i uz podršku Filmskog centra Srbije. Reč je o jedinstvenom filmskom časopisu koji je usredsređen na repertoarski srpski film i na nova ostvarenja domaćih autora.
U prvom broju, pored osvrta na filmove koji su u bioskopsku distribuciju ušli na samom kraju 2021. godine ("Kelti" i "Nije loše biti čovek"), nalaze se i najave aktuelnih filmova: "Zlatni dečko", "Potreba za mržnjom", "Jazavac pred sudom" i "Prolećna pesma".
U prvom broju časopisa "Vidimo se u bioskopu" mogu se pročitati i tekstovi o srpskim filmovima koji uskoro ulaze u bioskopsku distribuciju ("Leto kada sam naučila da letim", "Bilo jednom u Srbiji") i/ili koji će svoje nacionalne premijere imati na predstojećem 50. FEST-u ("Strahinja Banović", "Mrak", "Heroji").
Prvi broj sadrži i kratke najave manjinskih srpskih koprodukcija koje u distribuciju ulaze u prvoj trećini 2022. godine ("Suton", "Plavi cvet", "Posle zime"), intervjue sa rediteljkom Milicom Tomović (povodom filma "Kleti") i glumicom Mihaelom Stamenković (povodom filma "Prolećna pesma"), kao i izveštaj s prve konferencije Mreže kinoprikazivača Srbije koja je održana na Mećavniku od 3. do 5. decembra 2021. godine.
Časopis "Vidimo se u bioskopu" ima 24 strane u koloru i pokrenut je na inicijativu Bobana Stefanovića, predsednika Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije.
Urednici Đorđe Bajić i Zoran Janković u uvodnoj reči prvog broja ističu da je namera redakcije da časopis "Vidimo se u bioskopu" postane nezaobilazni vodič kroz savremeni srpski film i da u njemu, na jednom mestu, budući gledaoci mogu da se upoznaju sa novim naslovima i aktuelnom bioskopskom ponudom.
Časopis je štampan u tiražu od 3.000 primeraka, a dizajnirala ga je Nevena Čavorović.
"Vidimo se u bioskopu" će izlaziti tri puta godišnje (brojevi će obuhvatati period januar-april, jun-avgust i septembar-decembar) i biće besplatno dostupan u objektima bioskopa i kulturnih centara koji su deo Mreže kinoprikazivača Srbije.
U Beogradu su to Art bioskop "Kolarac" i Centar za kulturu "Vlada Divljan".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala