- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako da se gosti ponašaju u kući gde je pas domaćin

© Sputnik / Lola ĐorđevićPas
Pas - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Nije svaki pas oduševljen kada ugleda goste u kući u kojoj živi. Dužnost je i domaćina i gosta da psu osiguraju psihičku i fizičku stabilnost, rekao je za Sputnjik predsednik Ruske kinološke federacije Vladimir Golubev.
„Psi se na različite načine odnose prema strancima. Neki se raduju prilikom susreta sa gostima, dok drugi pokušavaju da se sakriju. U svakom slučaju je potrebno znati kako da se pravilno komunicira sa psom u čiju kuću se dolazi“, rekao je Golubev.
On je naveo da je odgovornost na domaćinu da osigura komfor svom psu i podsetio da ne vole svi kućni ljubimci goste, pogotovu ako ih je mnogo ili ako su glasni. Dužnost domaćina je da unapred gostima da informacije o karakteru psa i da ih zamoli da ne insistiraju na kontaktu sa psom ako on to ne želi.
Kinolog savetuje da ne bi trebalo odmah grliti kućnog ljubimca, već malo sesti, kako biste se našli na istom nivou i mirno ga zamoliti da priđe. Ako je pas uplašen, onda je bolje da se sačeka da se sam približi. Psu bi trebalo dati priliku da njuška i ne treba ga gledati u oči. Ako se pas ne opire, možete ga lagano maziti i dati mu vremena da se navikne na vas.
Kinolog upozorava da ne bi trebalo insistirati na kontaktu ili ići za psom, jer ga to može veoma uplašiti i razljutiti.
„Ne vole sve životinje da kontaktiraju sa nepoznatim ljudima. Kako biste se vi osećali kada bi vam prišao nepoznat čovek i počeo da vas tapše? Verovatno vam ne bi bilo prijatno. Isti je slučaj i sa psima“, podvukao je Golubev.
Prema njegovim rečima, ne bi trebalo hraniti psa bez odobrenja vlasnika. Neka hrana može biti toksična i opasna za psa. Čak i slatkiši za pse mogu biti zabranjeni određenoj vrsti pasa, jer svaka ima svoje specifičnosti ishrane, alergije ili pravila koja je vlasnik odredio.

„Mahanje repom ne označava uvek radost, ponekad to pokazuje da je pas uzbuđen. Ako je odbio da sa vama komunicirate, onda ga ostavite na miru. Zapamtite da nema potrebe da plašite, zadirkujete psa, prilazite mu kada jede ili se odmara. Poštujte ga, jer ste vi došli u njegovu kuću, a ne on kod vas“, zaključio je Golubev.

Pas - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
KULTURA
Životinje spasava knjigama: Marija iz Nikšića otkriva kako čitanje pomaže napuštenim ljubimcima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala