- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Povratak generala - 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca“ u Vranju

© Foto : Istorijski arhov SrbijeRuski dobrovoljci u Srbiji
Ruski dobrovoljci u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Izložbu dokumenata iz lične arhive generala ruske i srpske vojske Mihaila Črnjajeva „Povratak generala - 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca“, autora prof. dr Alekseja Timofejeva, Vranjanci će moći da pogledaju od danas pa do 18. februara u izložbenom prostoru Pozorišta „Bora Stanković“.
Izložba opisuje događaj bez presedana u istoriji ruskog naroda. Tada se prvi put pojavio fenomen vojnog dobrovoljstva, koji je, uprkos težnjama države, podržalo građansko društvo, istaknuti predstavnici vojne, poslovne i naučne elite.
Lična zaostavština vođe ruskih dobrovoljaca, generala ruske i srpske vojske Mihaila Černjajeva, predstavlja okosnicu izložbe posvećene ovom važnom jubileju - navodi se u najavi Istorijskog arhiva Srbije.
Pored dokumenata poput fotografija, karata i litografija koji se čuvaju u Odeljenju pisanih izvora Državnog istorijskog muzeja u Moskvi, izložba je dopunjena i ilustracijama iz privatne zbirke ruske štampe.
Ruski general Mihail Grigorijevič Černjajev bio je jedan jedan od vođa ruskih snaga u srednjoj Aziji, a kasnije i srpske vojske u Srpsko-turskom ratu. Pre nego što je zakoračio u Srbiju, Černjajev je zadobio nadimak „Lav od Taškenta“, dok je za požrtvovanost u Srpsko-turskom ratu Černjajev od kralja Milana dobio najviši stepen Takovskog krsta.
© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba „Povratak generala – 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“
Izložba „Povratak generala – 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Izložba „Povratak generala – 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“
Organizatori izložbe su Grad Vranje, Ministarstvo kulture Srbije i Rusije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istorijski muzej Srbije, Državni istorijski muzej Rusije, Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu i Bibilioteka „Bora Stanković“ iz Vranja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala