- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„EU pomno prati dešavanja u BiH“: Borelj razgovarao sa Dodikom i Izetbegovićem

© Sputnik / Aleksej Vitvicki / Uđi u bazu fotografijaCamit EU u Briselu
Camit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj imao je danas odvojene telefonske razgovore sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem.
Dodik je upoznao Borelja sa aktuelnom situacijom u BiH, za koju je ocenio da je kompleksna i da zahteva temeljnu raspravu unutar zemlje.
Šefu evropske diplomatije je preneo da Republika Srpska ne preduzima aktivnosti koje su suprotne Ustavu BiH niti bilo šta što bi dovelo do disolucije BiH, te da svi koji pominju raspad BiH ne doprinose stabilizaciji prilika u BiH.
Dodik je istakao da Republika Srpska podržava dogovor Hrvata i Bošnjaka po pitanju izbora članova Predsedništva i Doma naroda, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.
„Republika Srpska je zainteresovana za evropski put BiH i daće puni doprinos na tom putu, ali samo traži da u tom procesu bude vidljiva“ poručio je Dodik.
Srpski član Predsedništva BiH zahvalio je Borelju na direktnom interesovanju za viđenje situacije u BiH iz Republike Srpske, preneo je RTRS.
Kako je preneo portal „Kliks“, Borelj je u razgovoru sa Izetbegovićem rekao da EU pomno prati dešavanja u BiH i ponovio bezrezervno opredeljenje EU za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.
On je dodao blisko sarađuje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na rešavanju krize u BiH i izbegavanju eskalacije.
Izetbegović je upoznao Borelja sa aktuelnim pregovorima o izmenama Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.
Borelj je izrazio očekivanje da će akteri pregovora o izmenama Ustava i Izbornog zakona uspeti da pronađu kompromis koji će doprineti stabilizaciji situacije u Bosni i Hercegovini, i omogućiti dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU.
Zastava Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
REGION
Oštra reakcija Brisela na najavu osnivanja Visokog sudskog i tužilačkog saveta Srpske
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala