- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Berni Sanders pozvao Kongres: Uzmite u obzir uslove Rusije, sprečite rat u Evropi

CC0 / Unsplash / Potencijalni predsednički kandidat demokrata na izborima u SAD Berni Sanders
Potencijalni predsednički kandidat demokrata na izborima u SAD Berni Sanders - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Bivši kandidat za predsednika SAD i senator Berni Sanders pozvao je administraciju u Vašingtonu da učini sve što je moguće kako bi se kriza oko Ukrajine rešila diplomatskim putem na uslovima koji bi bili prihvatljivi i Rusiji, kao i da taj pristup ne treba smatrati znakom slabosti ili „smirenja“.
Kao jedan od razloga nastanka ove krize, koja bi, kako je ocenio, mogla da se pretvori u najteži oružani konflikt od Drugog svetskog rata, nazvao je upravo proširenje saradnje Ukrajine sa SAD i Zapadnom Evropom u oblasti bezbednosti koja obuhvata i potencijalno članstvo te bivše sovjetske republike u NATO.

„Kolege, nikada ne smemo da zaboravimo u kakve strahote bi mogao da se pretvori taj rat u regionu i u obavezi smo da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo postigli realistično rešenje prihvatljivo za sve strane, kako za Ukrajinu, tako i za Rusiju, ali i za SAD i Evropu. Moramo da sprečimo ono što bi mogao biti najgori evropski rat od Drugog svetskog rata“, kazao je Sanders u obraćanju američkom Kongresu.

On je pozvao američki estabilšment da uzme u obzir stavove američkih protivnika iako to u Vašingtonu, kako tvrdi, nije baš popularno i „politički korektno“.
Sanders je posebno citirao reči bivšeg ministra odbrane Vilijama Perija, koji je u intervjuu priznao da značajan deo odgovornosti za pogoršanje odnosa između Ruske Federacije i Zapada snose same Sjedinjene Države jer je NATO odmah nakon raspada SSSR-a prekršio dogovor i krenuo da se širi na istok.
Ne osporavajući pravo država na samostalnu spoljnu politiku Sanders je pozvao i Ukrajinu i njene zapadne pokrovitelje da naprave „mudar“ izbor, da izvagaju sve pozitivne i negativne posledice potencijalne krize.
„Činjenica je da bi proširenje saradnje SAD i Ukrajine u sferi bezbednosti verovatno moglo da ima ozbiljne posledice za obe strane“, dodao je.
On je kao alternativu naveo primere Finske, Švedske i Austrije koje su odabrale da budu vojno neutralne i da ne pristupe Alijansi, što im je svejedno omogućilo da postanu veoma uspešne demokratske države.
Sanders je nazvao licemernim i to što SAD ne priznaju principe podele na sfere uticaja podsetivši na Monroovu doktrinu koja podrazumeva da je celokupan američki kontinent „zatvoren za mešanje drugih država“.

„Da li neko misli da SAD ne bi ništa rekle da, na primer, Meksiko ili Kuba, ili bilo koja država Centralne i Latinske Amerike, požele da formiraju vojni savez sa protivnikom Amerike Mislite li da bi članovi Kongresa ustali i rekli da je Meksiko suverena zemlja i da ima pravo da radi šta hoće“? Čisto sumnjam “, dodao je Sanders.

Predsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SVET
Bajden: Amerikanci, napustite Ukrajinu, neću slati vojnike po vas /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala