- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Bajden želi novi telefonski razgovor s Putinom

© AP Photo / Andrew HarnikAmerički predsednik Džo Bajden u Beloj kući
Američki predsednik Džo Bajden u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Amerika i dalje vidi nagoveštaje eskalacije krize oko Ukrajine i nagomilavanje novih ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. On je rekao i da u Beloj kući očekuju da će se predsednik Džozef Bajden uskoro čuti telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.
„Kao što smo u ranije govorili sada je takav trenutak kada do invazije može doći u svako momentu, ako predsednik Vladimir Putin da takvo naređenje. Bez obzira na spekulacije o tome da se to može desiti tek posle Olimpijade, reći ću jasno da može da dođe do toga i tokom Olimpijskih igara“, rekao je Salivan na brifingu za novinare.
Kako tvrdi Salivan, Rusija je stanju da svakog časa pokrene veliku vojnu operaciju protiv Ukrajine i ako se to bude desilo ona će početi "verovatno od vazdušnih i raketnih napada" a potom bi usledila kopnena operacija.
"Želim da bude kristalno jasan. Mi ne kažemo da je odluka doneta, da je ruski predsednik doneo konačnu odluku", istakao je Salivan.
Dodao je i da američke snage raspoređene u Evropi neće ulaziti u sukob sa Rusijom u slučaju eskalacije.
Oni će braniti saveznike u NATO, dodao je Salivan.
Najbrži način za razrešenje krize je deeskalacija i demobilizacija sa ruske strane, dodao je američki zvaničnik.
Salivan je ponovio da Vašington poziva sve svoje državljane u Ukrajini da odmah napuste zemlju.
„Nastavljamo da smanjujemo broj zaposlenih u ambasadi u Kijevu, Pozivamo sve naše državljane da napuste zemlju. Ne možemo da predvidimo budućnost. Ali, rizik je veliki“, rekao je Salivan i dodao da Amerika neće rizikovati živote svojih vojnika zbog Amerikanaca koji ostanu u Ukrajini.
Kako je rekao, SAD ne razmatraju mogućnost uvođenja preventivnih sankcija protiv Rusije zbog Ukrajine.
Govorio je i o telefonskom razgovoru Bajdena sa liderima sa druge strane Atlantika.
"Predsednik je ima razgovor sa ključnim saveznicima i partnerima u cilju koordinacije naših pristupa po pitanju ove krize. Učestvovali su: Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada, Poljska, Rumunija, generalni sekretar NATO i predsednica EK", rekao je Salivan.
Zapad poslednjih meseci intenzivno optužuje Rusiju da se sprema za invaziju na Ukrajinu zbog čega je, kako navode, na granici sa Ukrajinom nagomilala vojne snage.
U Moskvi to negiraju ističući da tako nemaju nameru da napadnu Ukrajinu a da Zapad to koristi kao bi još više približio vojne snage i tehniku NATO ruskim granicama.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
RUSIJA
Patrušev: Rusija ne predstavlja pretnju Ukrajini i ne želi rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala