- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajdenov „poziv na mir“ — histerična izjava koja podiže tenzije u Ukrajini

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu
Predsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Naizgled miroljubivi Bajdenov poziv Amerikancima da odmah napuste Ukrajinu, uz poruku da neće slati vojnike da ih spasu kad budu bežali, u slučaju vojne akcije Rusije, još jedna je u nizu histeričnih izjava, čiji je cilj da se podignu tenzije, kaže za Sputnjik spoljnopolitički komentator i istoričar Saša Adamović.
Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je američke državljane da odmah napuste Ukrajinu i poručio da neće slati vojnike da ih spasu kada budu bežali iz zemlje, u slučaju vojne akcije Rusije.
„Nije to kao da imamo posla sa terorističkom organizacijom. Mi ovde imamo posla sa jednom od najjačih armija na svetu. Stvari bi brzo mogle da izmaknu kontroli“, rekao je Bajden.
Na pitanje koji bi scenario mogao da ga natera da pošalje trupe za spasavanje Amerikanaca koji beže iz Ukrajine, Bajden je odgovorio: „Ne postoji. To je svetski rat kad Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge.“

Dizanje tenzije u Ukrajini — Zapad u nebranom grožđu

Kad je krajem prošle godine Rusija jasno stavila do znanja Americi i NATO-u da su pređene crvene linije i da je zbog zaštite ruske strateške bezbednosti neophodno zaustaviti proširenje NATO-a na istok, Zapad je u prvom trenutku bio zbunjen odlučnošću Ruske Federacije, smatra Adamović.
Od tada, taktika SAD i NATO-a je da se na neki način pređe u ofanzivu, odnosno da se izbegne konkretan odgovor na zahtev Rusije i do danas vidimo koliko je Zapad spreman da ide daleko u podizanju tenzija u Ukrajini, a u cilju izbegavanja konkretnog odgovora, dodaje on.
Rusija nije zatražila ništa što ranije nije postojalo u istoriji, ističe Adamović i podseća da su svojevremeno i SAD i SSSR o tome vodili računa i da su na neki način uzajamno jedni drugima garantovali stratešku bezbednost.

„Međutim, posle kraja Hladnog rata i raspada SSSR-a, stvari su se drastično promenile i Zapad nije hteo da poštuje usmene garancije koje je svojevremeno dao Mihailu Gorbačovu da proširenja NATO-a na istok neće biti. U to vreme, u periodu ruske tranzicije kad je Rusija devedesetih godina bila u izuzetno teškoj situaciji, SAD i NATO su imali otvoreni put na istok i očito je da im nije padalo na pamet da poštuju svoju datu reč.“

Međutim, stvari su se promenile, a Rusija je uz SAD i Kinu jedna od najvećih svetskih sila i kao takva legitimno postavlja pitanje sopstvene strateške bezbednosti, ovog puta uz pisane garancije, kaže Adamović i dodaje da je očito Zapad u nebranom grožđu, živi u nekim prošlim vremenima i da u ovom trenutku nije spreman da prizna legitimne interese Rusije.

Tenzije će i dalje rasti: Bajden objavio rat Nemačkoj

Adamović ipak ne isključuje mogućnost sukoba Zapada i Rusije, zato što po prirodi stvari svaka velika sila teži tome da u svakom trenutku obezbedi maksimalnu bezbednost. Evropska unija je u velikoj krizi, kao i SAD koje su u ovom trenutku „sila u opadanju“ i mnogi planovi Zapada danas se ne mogu ostvariti na način kao što su se ostvarivali u prošlosti.
U poslednjoj krizi se videlo da pojedine članice NATO-a imaju svoje posebne nacionalne interese i da su bez obzira na javno proklamovano jedinstvo te organizacije vidljive određene naprsline, ističe Adamović i dodaje da se najviše sumnja na Nemačku, zato što kao najznačajnija država EU u ovom trenutku ne pokazuje preterani entuzijazam u pritiscima na Rusiju.
 - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
RUSIJA
Bajden obećava da će staviti tačku na „Severni tok 2“, Šolc nije baš tako kategoričan...

„U tom smislu, bila je vrlo simptomatična Bajdenova izjava od pre nekoliko dana, kad je u društvu nemačkog kancelara Šolca rekao da ako Rusija napadne Ukrajinu, neće biti ’Severnog toka 2‘. To može, pomalo u šali, da se pročita i na sledeći način: Ako Putin napadane Ukrajinu, Bajden će napasti Nemačku, s obzirom da je ’Severni tok 2‘ jedan od najznačajnijih projekata koji su u interesu Nemačke. Interesantno je da tom prilikom nemački kancelar nije reagovao niti je uopšte pominjao pitanje ’Severnog toka 2‘.“

Tenzije će i dalje rasti, jer je u interesu Zapada, zbog sopstvene javnosti, ali i pritiska na Rusiju da ih podiže, poput američkog predsednika ili generalnog sekretara NATO-a, koji neprestano daju izjave o navodnoj invaziji na Ukrajinu, iako za to nemaju nikakvih dokaza, smatra Adamović.

Privredna saradnja Rusije i Ukrajine — amortizacija zapadne histerije

Uprkos tenzijama koje podgreva Zapad, Rusija i Ukrajina sve bolje ekonomski sarađuju. Prema podacima Federalne carinske službe Rusije, trgovinski promet između Rusije i Ukrajine u 2021. godini porastao je za 22,8 odsto. Prema Državnoj carinskoj službi Ukrajine, prošle godine trgovinski promet između ove dve zemlje porastao je za 38,7 odsto.
Ti podaci, prema Adamoviću, pokazuju da je i ukrajinska politička elita odjednom shvatila u kakvom je problemu i otuda se javljaju glasovi koji spuštaju tenzije i pokušavaju da na neki način „amortizuju histeriju“.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
RUSIJA
Ispunjen jedan od ruskih uslova – Ukrajina neće ući u NATO

„Očito, ukrajinska politička elita shvata da osim retoričke podrške i nešto malo naoružanja, suštinski ništa više od Zapada ne može da dobije. Sa druge strane, najprirodnija stvar na svetu bi bila da Rusija i Ukrajina sarađuju, jer su to dve, s obzirom na dug period zajedničkog života, komplementarne privrede sa perspektivom potencijalne odlične saradnje na obostranu korist. Međutim, videli smo i u prošlosti da je jedan deo ukrajinske političke elite izrazito prozapadno, odnosno pro-NATO orijentisan i upravo ta politika je dovela Ukrajinu u ovako velike probleme.“

Za Ukrajinu bi bilo odlično da se ne oslanja previše na tu, pre svega, retoričku pomoć Zapada i da preispita svoju politiku prema Rusiji i tad bi shvatili da im Ruska Federacija nije pretnja, već im otvara mogućnost za saradnju na brojnim poljima, na obostranu korist, zaključio je Adamović.
Predsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SVET
Bajden: Amerikanci, napustite Ukrajinu, neću slati vojnike po vas /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala