- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Vojska zagrobnog života“ prvog kineskog cara sve veća: Otkriveno još 20 ratnika od terakote

© AP Photo
 - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Više od 20 novih „ratnika od terakote“ otkriveno je u jednoj od jama koje se nalaze na teritoriji mauzoleja cara Ćin Ši Huanga, koji je ujedinio Kinu 221. godine pre nove ere, prenose mediji.
Takozvani „ratnici od terakote“ su figure u prirodnoj veličini za koje se veruje da su izgrađene da zaštite prvog kineskog cara u zagrobnom životu.
Iskopani ratnici su uglavnom bili pešadinci i kočijaši, ali ima i nekoliko generala, sudeći po njihovim oklopima, piše portal „Lajv sajens“.
Vojska od terakote, oblik pogrebne umetnosti sahranjivanja oko 210-209. p.n.e., slučajno je otkrivena 1974. godine i od tada se smatra jednim od najpoznatijih svetskih arheoloških nalazišta. Savremeni arheolozi veruju da je vojska stvorena da služi caru u zagrobnom životu.
Veruje se da se „vojska zagrobnog života” sastojala od 8.000 izvajanih ratnika smeštenih u tri jame oko 1,6 km severoistočno od mauzoleja. Arheolozi su već otkrili oko 2.000 ratnika koji su obično bili sahranjeni sa oružjem. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od skulpturi je jedinstvena, tako da ne postoje dve identične. Skulpture su naoružane lukovima i strelama, kopljima, mačevima i dr. Naoružanje je u vreme otkrića bilo još uvek veoma oštro. Godine 1987. UNESKO ih je proglasio svetskom baštinom.
Prema veb-stranici Muzeja mauzoleja cara Ćin Ši Huanga, ratnici se često nalaze u komadima, a restauratori ih sastavljaju. Isti postupak čeka i novootkrivene vojnike dok se naučnici nadaju saznanju nečeg novog o vojsci od terakote.
Vojska senki, ratnici senki, glineni ratnici  - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Posle 23 veka tišine: Vojska senki spremna da otkrije svoju poslednju tajnu /foto/
Arheološka iskopavanja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Konji, kočije, ritualne posude: Otkrivena drevna grobnica bogate kineske zajednice /video, foto/
Arheološko nalazište - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Za njih su piramide male bebe: Koje je najstarije arheološko nalazište na svetu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala