- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Željka Cvijanović: Nikakva odluka Saveta za implementaciju mira u BiH neće pomoći

© Sputnik / Dejan SimićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Savet za implementaciju mira u BiH (PIK) vanredno je zasedao u Sarajevu povodom usvajanja Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske, a predsednica Srpske Željka Cvijanović poručuje da nikakva odluka tog tela neće pomoći da se reši bilo koji problem u BiH, već samo unutrašnji dijalog i dogovor.
Cvijanovićeva je, povodom sednice Saveta za implementaciju mira u BiH, za Srnu rekla da bi im pametnije bilo da su podstakli na unutrašnji dijalog i pomogli da se dođe do rešenja koje će da relaksira odnose i bude po volji svih, nego što, kako je navela, smišljaju kako će ponovo na ovaj ili onaj način da deluju umesto domaćih institucija.

„Neće pomoći nikakva odluka PIK-a da se reši bilo koji problem, već samo unutrašnji dijalog i dogovor. Tako da nema tu šta ni da se komentariše. Podstaknite Bošnjake da pričaju sa svojim sunarodnicima Srbima i Hrvatima i konačno uredite zajedničku državu zajedničkim snagama. To mi je jedina poruka i komentar“, istakla je Željka Cvijanović.

Inače, u zajedničkoj izjavi ambasadora PIK-a navodi se da su nedavni potezi vlasti u Srpskoj da uvedu „zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) jasan pokušaj da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti BiH, što bi predstavljalo kršenje Ustava i pravnog poretka BiH“.
„Usvajanje zakona o VSTS Srpske bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo mešanje u nezavisnost pravosuđa i značilo bi nazadovanje cele zemlje kada je reč o evropskim standardima u okviru vladavine prava. Provođenjem zakona o VSTS Srpske stvorilo bi se neustavno telo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u Srpskoj“, navodi se, između ostalog, u saopštenju, preneo je RTRS.
Zastava Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
REGION
Oštra reakcija Brisela na najavu osnivanja Visokog sudskog i tužilačkog saveta Srpske
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
REGION
Dodik: Srpska neće odustati od formiranja Visokog sudskog i tužilačkog saveta
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala