- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović: Navijam da i DF bude deo procesa formiranja Vlade /video/

© REUTERS / STEVO VASILJEVICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je nakon sastanka sa predstavnicima Demokratskog fronta da je stav DF-a da bi voljeli da se konstituiše vlada u okviru parlamentarne većine, da ima ograničen rok, i da neka pitanja kao izbori budu tretirana kao prioritetna.
"S DF-om kao i uvijek vrlo ugodan sastanak. Predstavili smo magistralni pravac i prioritete manjinske vlade. Oni su rekli da su to primili k znanju i da će se oglasiti. Naglasili su neke važne stavke, kao što je popis stanovništva koji bi trebalo da bude do kraja godine. U razgovorima učestvuje 70 od 81 poslanika", rekao je Abazović.
Kazao je da je juče uputio poziv i lideru Demokrata Aleksi Bečiću, ali da se iz te partije nisu oglašavli.
"Još jednom ih pozivam da sednemo za sto. To ne znači da se moramo dogovoriti, ali upućujemo tu poruku. Ako odbijaju dijalog, to je njihov legitiman stav. Razgovaralo se sa svima isključujući DPS, ali nije problem ni da se s njima obavi razgovor", kazao je Abazović.
Ne bi, kako je naveo, imali ništa protiv da ljudi poput poslanika Demokrata Dragana Krapovića i Zdenke Popović budu ministri.
Očekuje da predsjednik države Milo Đukanović održi konsultacije sa svima. "Sve što se sad dešava je uzaludno gubljenje vremena. Očekujem da predsjednik uradi to što prije. Mislim da postoji ozbiljna većina za formiranje vlade. Navijam da i DF bude dio tog procesa. Ne mogu da kažem da će to biti, ali volio bih", kazao je on.
Abazović je naveo i da se razgovaralo sa liderom Demosa Miodragom Lekićem, Pokretom za promjene... "Realnije bi bilo da se formira neka većina, nego da se ne formira. Krajnji cilj je da vladu podrži 49 poslanika ili više. Ako ne bude, to nije deblokirajuće za procese."
Kazao je da odgađanje lokalnih izbora nije bilo na dnevnom redu razgovora i da to nije niko pominjao.
Abazović je rekao da su navodi o broju resora u domenu spekulacija. "Prvo neko treba da dobije mandat, da bi predstavio strukturu. Sve ostalo je u domenu spekulacija. Moj apel je da potpuno to zanemare."
Mandić je prije dvije noći rekao da ne želi da učestvuje u novoj vladi, ali da bi njegov politički savez trebalo.
Iz koalicije "Crno na bijelo", koja je za izlazak iz političke krize u januaru predložila format manjinske vlade, tada su kazali da u takvoj vladi ne bi bilo mjesta za DF i Demokratsku partiju socijalista (DPS), ali da bi voljeli da dobiju podršku svih političkih subjekata.
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
REGION
Mandić: Neću biti u novoj vladi, ali u njoj treba da budu autentični predstavnici srpskog naroda
Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
REGION
Ako Abazović bude premijer, SNP traži mesto predsednika parlamenta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala