- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poslednji Puškinov dvoboj: Strast koja je velikom ruskom piscu došla glave

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSmatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.
Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Najveći ruski književnik i strastveni ljubitelj dvoboja Aleksandar Puškin preminuo je pre tačno 185 godina od posledica ranjavanja u duelu 10. februara 1837. godine.
Poslednji Puškinov dvoboj poznat je svima. To je bio duel u kojem je ruski pesnik zaista želeo smrt protivnika i nije nameravao da puca u vazduh. A protivnik je bio dvadesetpetogodišnji francuski oficir Žorž Dantes, o kojem su se po Sankt Peterburgu širile glasine da nije ravnodušan prema pesnikovoj ženi Nataliji Gončarovoj.
Dvoboj je 8. februara 1837. godine održan u predgrađu Peterburga na Crnoj reci.
© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaGranitni obelisk podignut 1937. godine na mestu duela između Puškina i Dantesa
Granitni obelisk podignut 1937. godine na mestu duela između Puškina i Dantesa - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Granitni obelisk podignut 1937. godine na mestu duela između Puškina i Dantesa
Uslovi dvoboja su bili izuzetno surovi.
Rastojanje između Puškina i Dantesa je bilo najviše 10 koraka (dok su učesnici dvoboja u drugim evropskim zemljama najčešće pucali jedni u druge sa udaljenosti od 25-30 koraka).
Dantes je pucao prvi i teško je ranio Puškina u stomak. Puškin je pao, ali je, ipak, uspeo da ispali hitac ka protivniku, oslonivši se na zemlju. Metak se, navodno, odbio o dugme na Dantesovom mundiru, samo mu okrznuvši desnu ruku. Dva dana posle dvoboja Puškin je izdahnuo.
Žorž Dantes - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Uspešan političar i čovek sa dva prezimena: Ko je čovek koji je presudio Puškinu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala