- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako su (ne)namerne greške CIA skupo koštale Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju i Avganistan

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaDirektor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Procene američkih specijalnih službi o aktuelnim dešavanjima u svetu koje se pojavljuju u medijima su politizovane i ne odražavaju realnost, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin. Kao primer zemalja koje su ispaštale zbog Amerike naveo je Jugoslaviju, Irak, Siriju i Avganistan.
„Kao što praksa pokazuje, te procene američkih specijalnih službi o aktuelnim događajima u svetu, koje dospevaju u medije, politizivane su. Ne odražavaju realnost“, prokomentarisao je direktor „određene obaveštajne podatke specijalnih službi SAD“ koje su sve češće u medijima.
S tim u vezi, on je u intervjuu za list „Moskovski komsomoljec“ skrenuo pažnju na to kako je tokom jeseni prošle godine „arsenal praznih optužbi počeo da presušuje“ i da su evropske zemlje počele da dovode u pitanje navodnu pripremu ruske invazije na Ukrajinu.

„A onda su u Sjedinjenim Američkim Državama izašli na videlo neki strogo poverljivi obaveštajni podaci o tome da se Moskva, možda, priprema da napadne Ukrajinu. U njima nije bilo, niti ima ikakvih činjenica. Sve te metode, nažalost, nisu nove“, istakao je Nariškin.

Jugoslavija, Libija i Sirija

Prema rečima Nariškina, praksa pokazuje da Amerika odavno i na regularnoj osnovi primenjuje „šemu sa osvrtom na neke obaveštajne podatke“.

Prisetimo se Jugoslavije, intervencije u Libiji 2011. i Siriji 2014. godine, kao i Avganistana, naglasio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije.

Sada se već zna da je razlog isti – greške američkih obaveštajaca, koji su podbacili u analizi snage režima bivšeg avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija, konstatovao je on.

Irak

Šef ruskih obaveštajaca je naveo i primer Iraka.
On je podsetio da je u februaru 2003. tadašnji američki državni sekretar Kolin Pauel u obraćanju na specijalnom sastanku Saveta bezbednosti UN pokazao „epruvetu sa belim praškom kao dokaz da Irak navodno poseduje oružje za masovno uništenje“.
„Kao što je poznato, to je poslužilo kao izgovor za početak američke agresije sa poznatim tragičnim posledicama po Irak. To je dovelo do destabilizacije čitavog Bliskog istoka, uništenja ekonomije, haosa i smrti velikog broja nevinih ljudi“, naveo je on, dodajući da je na proleće 2004. Pauel priznao da se u svom izveštaju oslanjao na podatke CIA.
Ispostavilo se da su izvori američke obaveštajne službe bili lažni, a u brojnim slučajevima su namerno dovodili do zablude, naglasio je Nariškin. Ipak, epruveta je poslužila kao izgovor da SAD prekrše Povelju UN i norme međunarodnog prava, zaključio je on.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
„Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija“: Ako Amerika traži agresore treba da počne od sebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala