- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Potez Srbije koji je zaboleo Hrvatsku: Arhiva o NDH zločinima završila u Izraelu

CC0 / / Srbija Hrvatska - zastave
Srbija Hrvatska - zastave - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Hrvatska ponovo preti Srbiji da će zaustaviti njen put ka Evropskoj uniji, a kao razlog sada navodi problem arhivske građe koje Beograd navodno odbija da vrati Zagrebu.
Zagrebački Večernji list tvrdi da Beograd odbija da Zagrebu vrati arhivsku građu koja mu pripada iako je, kako kažu, Srbija potpisala sporazum o sukcesiji.
Večernji piše da je tim povodom Hrvatska juče uputila protestnu notu Srbiji u kojoj, kako navodi, upozora da problem arhiva može zaustaviti put Srbije prema EU.
List dodaje da Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu sa diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju srpskog Ministarstva odbrane, građa o stradanjima Jevreja u NDH.
Dodaju da je Hrvatska protestnu notu uputila Srbiji nakon što je službenim stranicama srpskog Ministarstva odbrane objavljena informacija o sastanku potpredsednika srpiske vlade i ministra odbrane Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, 7. februara.
Prema tom saopštenju, ambasadoru Izraela je uručen “hard disk s preko 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od NDH tokom Drugog svetskog rata”.
Večerbhu tvrdu da je u konkretnom slučaju reč o arhivskoj građi premeštenoj s područja Hrvatske a koja je obuhvaćena zahtevom za povrat nastalo i koje je kao takvo obuhvaćeno zahtjevom za povrat iz 2006., zajedno sa više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, pre svega Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA, kao i Jugoslavenske kinoteke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala