- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU predala Rusiji kolektivni odgovor na pismo o evropskoj bezbednosti, Moskva: Razgovori neće uspeti

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Evropska unija zvanično je poslala Rusiji kolektivni odgovor na pismo ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o nedeljivosti bezbednosti, upućeno evropskim državama, saopštila je ruska misija pri EU.
„Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov primio je direktorku Evropske službe za spoljne poslove i odbrambenu politiku Jonike Belfort koja je po nalogu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja predala njegovo pismo ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u ime ministara spoljnih poslova 27 zemalja članica EU“, saopštila je ruska misija.
Ističe se da je Belfortova pojasnila da EU ne namerava da objavi sadržaj tog odgovora.
Borelj je potvrdio da je odgovorio na pismo Lavrova.
„U ime članica EU odgovorio sam na pisma koje su one dobile od ministra Lavrova. Napetost i neslaganja treba da se rešavaju putem dijaloga i diplomatije“, napisao je Borelj na Tviteru.
Ponovio je da „EU poziva Rusiju na deeskalaciju i da prekine sa gomilanjem vojske kod granica i na teritoriji Ukrajine, kao i u Belorusiji“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je rekao da ukoliko EU pošalje kolektivni odgovor na zahtev Rusije o nedeljivosti bezbednosti, razgovor neće uspeti.

„Čuo sam da umesto poštenih odgovora od svake zemlje, EU želi da sroči kolektivni dokument gde će se nivelisati sve nijanse nacionalnih stavova. Siguran sam da u tom slučaju naš razgovor neće uspeti. Tada ćemo, verovatno, razmišljati kako da izađemo iz te situacije“, istakao je šef ruske diplomatije.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je 28. januara pismo šefovima diplomatija Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i brojnih evropskih zemalja u kome je objasnio principe nedeljivosti bezbednosti. On je tada zatražio odgovor od svake zemlje pojedinačno.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
RUSIJA
Lavrov pisao zapadnim kolegama: Stvari tako ne funkcionišu...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala