- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ekspert: Partnerstvo Beograda i Sofije u sferi gasa - strategija SAD, sporazum nije u našem interesu

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Nedavna poseta bugarskog premijera Kirila Petkova Srbiji nema ništa zajedničko sa našim nacionalnim interesima, rekao je bugarski ekspert u sferi geopolitike i borbe protiv međunarodnog terorizma Bojan Čukov.
Prema njegovim rečima, takve posete se obično pripremaju mesecima i u njima učestvuju pored premijera i ministri, predstavnici najvažnijih institucija i poslovnog sveta.
Petkov je, kako navodi ekspert, poveo samo ministra energetike Aleksandra Nikolova, šefa kabineta Lenu Borislalovu i zamenika ministra spoljnih poslova Vasila Georgieva, dok se za pripreme može reći da su protekle po sistemu „seli u avion i otišli tamo u posetu“.
Čukov je za radio „Fokus“ komentarisao i informaciju o stvaranju zajedničkog gasnog tržišta između Bugarske, Srbije, Grčke i Severne Makedonije istakavši da SAD nastoje da izbace „Gasprom“, prekinu ruske isporuke gasa na Balkan i zamene taj gas gasom koji bi dolazio Južnim koridorom preko Azerbejdžana i tečnim gasom iz grčke luke Aleksandropulis.
On je podsetio da je 1. februara u Srbiji počela izgradnja cevovoda koji će povezati Srbiju i Bugarsku a sve će finansirati EU.
Bugarska vlada pohitala je u Beograd kako bi postigla sporazum sa srpskom stranom a pri tome u Srbiji se za dva meseca održavaju izbori, ukazao je Čukov.
„Shvatate da pored sporazuma o gasu, koji su velika strategija SAD i Bugarske u sferi energetike, Kiril Petkov je učinio veliku uslugu našem strateškom partneru, Americi. Nisam protivnik tog sporazuma, ali sam protiv toga da sklapamo sporazume ne znajući šta od toga dobijamo. Štaviše, druge balkanske države i zemlje Centralne Evrope u uslovim sve veće krize nastoje da obezbede isporuke gasa na najbolji mogući način za sebe. “
Kao primer, naveo je mađarskog premijera Viktora Orbana koji je posetio Rusiju i postigao dogovor o potpisivanju dugoročnog sporazuma o isporukama gasa po prilično niskim cenama.
Osvrnuo se i na izjavu bugarskog premijera da je Srbija strateški partner Bugarske.
Na konstataciju voditeljke da dve zemlje po pitanju odbrane imaju različite orijentacije, on je rekao da Beograd jednog dana može i da postane strateški saveznik Bugarske – ako kao rezultat izbora zemlja ne bude više najveći saveznik Rusije i postane saveznik Amerike.
Premijerka Srbije Ana Brnabić sa bugarskim kolegom Kirilom Petkovim - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Brnabićeva i Petkov: Želimo zajedničko energetsko tržište
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala