- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Alchajmerova bolest se može sprečiti pastom za zube

© Fotolia / Alexander LeonovPasta za zube
Pasta za zube - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Protein prisutan u ljudskim desnima može pomoći u borbi protiv bakterije koja uzrokuje neurodegenerativne bolesti, posebno ako se doda u pastu za zube, saopštili su kanadski istraživači.
Protein nazvan SCPPPK1 koji utiče da desni prijanjaju za zube može se pokazati efikasnim u borbi protiv bakterije zvane P. gingivalis, koja može da prouzrokuje Alchajmerovu bolest i druga neurodegenerativna stanja, otkrio je istraživački tim sa Univerziteta u Montrealu.
Studija koju je vodio Antonio Nanci, istraživač i profesor na Odseku za stomatologiju na univerzitetu, objavljena je u britanskom časopisu Nature.
Čini se da je bakterija koja se tradicionalno povezuje sa parodontalnom bolešću takođe povezana i sa različitim neurodegenerativnim bolestima kao što je Alchajmerova bolest, navode istraživači.
Protein prisutan u delu desni koji okružuje zube može da uspori replikaciju bakterije P. gingivalis, pa čak i da je uništi, otkrila je studija, u kojoj su učestvovali i naučnici sa Univerziteta u Kvebeku i Montrealu. .
„Kao što znamo već nekoliko godina, oralna infekcija P. gingivalis jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj Alchajmerove bolesti“, rekao je Nanci, dodajući da, budući da „SCPPPK1 može da uspori rast ove bakterije, pa čak i da je uništi , možemo napasti uzrok problema na njegovom izvoru i pomoći u sprečavanju više od jedne bolesti.”
Ovo otkriće otvara novi način lečenja i potencijalnog sprečavanja razvoja Alchajmerove bolesti, veruje istraživački tim, jer se protein može koristiti da spreči bakteriju da uđe u ljudsko telo kroz desni – i da se potencijalno bori protiv nje.
„Ovaj protein bi mogao da ponudi dodatnu strategiju za rešavanje problema otpornosti bakterija“, rekla je Čarlin Meri, postdoktorski istraživač koja je učestvovala u studiji.
Tim planira da nastavi istraživanje kako bi detaljno proučavao antimikrobni potencijal proteina.
Oni sugerišu da bi protein mogao da se doda u pastu za zube kako bi potencijalno uništio bakterije, uključujući i one koje su već prodrle u epitel između desni i zuba, prenosi RT.
„Ovo je početak uzbudljive, obećavajuće avanture koja vraća stomatologiju u prvi plan ukupnog zdravlja“, rekao je profesor.
Francuska četkica za zube - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
SVET
Ultrabrza četkica pere zube za samo deset sekundi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala