- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Algoritam pronašao 60 potencijalno nastanjivih planeta

© Foto : PixabaySpace exploration
Space  exploration - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Indijski astronomi su kreirali novi algoritam veštačke inteligencije koji je pronašao oko 60 potencijalno naseljivih planeta od ukupno 5.000 planeta za koje znamo.
Studiju su sproveli astronomi sa Indijskog instituta za astrofiziku i Birla instituta za tehnologiju i nauku Pilanijevog kampusa u Goji. Metoda koju su osmislili naučnici procenila je planete na osnovu njihove sličnosti sa Zemljom.
Prema studiji objavljenoj u časopisu „Mesečna obaveštenja Kraljevskog astronomskog društva“, planete istaknute algoritmom imaju veliku verovatnoću da budu nastanjene.
Pod nazivom „Identifikacija anomalije višestepenog memetičkog binarnog stabla”, metoda veštačke inteligencije je zasnovana na novom višestepenom memetičkom algoritmu koji deluje kao alat za brzi skrining za procenu perspektiva nastanjivanja iz posmatranih mesta, prenosi međunatodni Sputnjik.

„To što je Zemlja jedina naseljiva planeta među hiljadama planeta definisano je kao anomalija. Istražili smo da li se slični „kandidati za anomalije mogu pronaći korišćenjem novih metoda otkrivanja“, rekao je dr Snehanšu Saha iz BITS Pilani iz Goa kampusa.

Astronomi su objasnili da algoritam ukazuje na međukulturnu evoluciju u generaciji i kao rezultat toga može da izazove nove mehanizme učenja.
Zemlja, Mesec i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta bi se desilo kad bi Zemlja prestala da se okreće oko svoje ose
Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Prepečeni“ meteoriti otkrili: Voda sa Zemlje bila je u Sunčevom sistemu pre naše planete
Meteorit - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nova proučavanja meteorita sa Marsa razotkrivaju dokaze o drevnom životu na Crvenoj planeti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala