- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta će Rusija uraditi u slučaju da „Severni tok 2“ ne bude pušten u rad

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Ako pretpostavimo da gasovod „Severni tok 2“ ne bude pušten u rad, Rusija će naći druge kupce tog gasa, rekao je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

„Pokretanje gasovoda je pre potrebno evropskim potrošačima, nego samoj Rusiji. Mi ćemo naći gde i kako da prodamo gas, ako hipotetički pretpostavimo da 'Severnog toka 2' ne bude“, rekao je on.

Takođe je saopštio da će Evropska komisija verovatno produžiti rok za sertifikaciju gasovoda na maksimalnih četiri meseca, tako da se konačna odluka o „Severom toku 2“ neće pojaviti pre jula. Prema rečima Čižova, postoje velike šanse da gasovod bude sertifikovan.

Isporuke ruskog gasa u Evropu

Povećanje isporuka ruskog gasa u evropske zemlje moguće je ako postoji potražnja, međutim zbog visokih cena to nije slučaj, rekao je Čižov.

„Da bi gas prodali, neko unapred treba da se izjasni da je spreman da ga kupi. Potencijalni kupci u Evropi troškove obračunavaju po spot cenama i, naravno, smatraju da je bolje da sačekaju dok ne prođe trenutni pik. Pre ili kasnije cene će krenuti da opadaju, u to niko ne sumnja. U Evropi ima gasa u skladištima. Da je zima oštrija i rezerve bi se brže crpele, a tada bi evropske kompanije kupovale dodatni gas i po visokim cenama. Ali zasad je zima uglavnom blaga, stoga nema narudžbi, a ako ih nema, nema ni isporuka“, objasnio je on.

Takođe je dodao da je u Evropskoj uniji u toku priprema javnog mnjenja za moguće nove ograničavajuće mere protiv Rusije i probleme sa isporukama gasa. Čižov ističe da EU danas nije u stanju da u potpunosti zameni ruski gas.
Primetio je i da Evropska komisija razgovara sa SAD i nizom drugih zemalja o mogućem povećanju isporuka tečnog prirodnog gasa u EU, ali kako kaže „SAD ne mogu isporučivati gas u količini koja bi zadovoljila sve potrebe EU“.

„Evropska unija danas fizički nije u stanju da u potpunosti zameni naš gas. Zaista će joj biti lakše da odmah pređe na drva, gazeći sve svoje 'zelene' principe“, istakao je on.

Podsetimo, izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.
Rusija je više puta isticala da je „Severni tok 2“, kome se aktivno protive SAD i Ukrajina, komercijalni projekat koji je od koristi za Evropu i apelovala je da se ne pominje u kontekstu bilo kakve politizacije. Moskva je takođe saopštila da namerava da nastavi tranzit gasa preko Ukrajine.
Cevi za gasovod Severni tok 2 u nemačkoj luci Zasnic - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
RUSIJA
Mediji: NATO traži alternativu „Severnom toku 2“ – na pomolu novi gasovod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala