Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skupština Srbije proglasila promene Ustava /video/

© Sputnik / Ilья PitalevSkupština Srbije
Skupština Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Skupština Srbije proglasila promene Ustava u oblasti pravosuđa.
Poslanici Skupštine Srbije, na posebnoj sednici, proglasili su promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.
Proglašeni su Akt o promeni Ustava Republike Srbije i Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava Srbije.
Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i članovi njenog kabineta, predstavnici diplomatskog kora kao i predstavnici pravosuđa.
Izmene Ustava svečano su proglašene uz intoniranje himne "Bože pravde" , a ispred Doma narodne skupštine bila je postavljena Garda, prenosi Tanjug.
Za izmene Ustava u oblasti pravosuđa potvrdno su se izjasnili građani Srbije na nedavno održanom referendumu.
Promene se odnose na izbor sudija i tužilaca, što bi trebalo da omogući veću nezavisnost sudstva, što je jedna od obaveza Srbije prema EU i definisana je Akcionim planom za Poglavlje 23.
Srbija je ovo poglavlje, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, otvorila u julu 2016. godine, prenosi Blic.
"Osnovni argument za promenu Ustava u delu pravosuđa jeste činjenica da važeći Ustav ostavlja preveliki prostor uticaju zakonodavne i izvršne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija", piše u obrazloženju Vlade Srbije.
Menjaju se odredbe koje se tiču izbora sudija i predsednika sudova, izbora javnih tužilaca i zamenika, nadležnosti Narodne skupštine i načinu odlučivanja u Skupštini, sastava Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca. Ukratko, menja se način na koji se sudije i tužioci biraju, a novo je to što će ih ubuduće birati Visoki savet sudstva, odnosno Visoki savet tužilaca i u izboru neće direktno učestvovati Narodna skupština.
Venecijanska komisija, savetodavno telo Saveta Evrope, koje pomno prati ove promene, pozdravila je u oktobru inicijativu Srbije da aktuelni Ustav uskladi sa evropskim i međunarodnim standarima.
U saopštenju objavljenom 24. oktobra navodi se da revidirani nacrt ustavnih amanadmana ispunjava "većinu ključnih preporuka" i da je njihova "puna i brza implementacija ključna".
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala