- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prevazišao i sebe: Član Predsedništva BiH koga ne priznaju ni Hrvati posećuje nepriznato Kosovo

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljko Komšić
Željko Komšić  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Najavljena poseta Željka Komšića Prištini je politički avanturizam, koji se neće odraziti na poziciju BiH prema kosovskoj nezavisnosti. Međutim, ukoliko do posete dođe, to će narušiti odnose između zvaničnog Sarajeva i Beograda, jer Komšićeva poruka najavljenom posetom je da ostaje veran antisrpskoj politici.
Vest da hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić namerava da otputuje u zvaničnu posetu Prištini, uzburkala je političku javnost ne samo u Republici Srpskoj. Negativne reakcije na njegovu nameru stižu i od bošnjačkih političara. Štaviše, slobodno se može reći da Komšić, poznat po kontroverznim izjavama i potezima, kao i po tome što je za hrvatskog člana Predsedništva izabran bošnjačkim glasovima (te ga Hrvati ne priznaju kao legitimnog predstavnika), nikada do sada nije izazvao odijum kao sada, a svojski se trudio.

Komšić se ponaša kao politička starleta

Komšićeva namera nije zvanično potvrđena, zbog čega politikolog iz Banjaluke smatra da se radi, kako kaže, o probnom balonu i ispitivanju reakcija Srbije, Republike Srpske i međunarodne zajednice. S obzirom da su reakcije Srbije i Srpske očekivane, Komšićeva namera sračunata je na provokaciju, kaže Savić.

„Komšić je političar koji karijeru gradi na tome što je uzurpirao mesto hrvatskog člana Predsedništva i služi potrebama i interesima političkog Sarajeva, odnosno bošnjačke političke elite. I da bi zadržao tu poziciju u budućnosti, on mora da radi takve stvari. Mora od sebe da pravi političku starletu“, ističe Savić.

Naš sagovornik naglašava da nije siguran kako bi izgledala Komšićeva eventualna poseta Prištini — on tamo može da ode kao građanin, ali ne može da predstavlja BiH, jer za posetu nema saglasnost Predsedništva. Mogao bi možda, dodaje Savić, da poseti Kosovo i Metohiju u sklopu posete Srbiji.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
REGION
„Prst u oko Srbiji i srpskom narodu“: Dodik o Komšićevoj poseti Prištini
Jedino što bi Komšić postigao posetom Prištini bilo bi pogoršanje odnosa između Sarajeva i Srbije — sa tom posetom Republika Srpska, a ni Hrvati iz BiH ne bi imali ništa i doživeo bi osudu u regionu kao političar čije ponašanje nije dostojno jednog visokog zvaničnika, kaže Savić.
Eventualna Komšićeva poseta KiM neće imati uticaja na već postojeće stavove Republike Srpske i BiH prema kosovskoj nezavisnosti, smatra diplomata Zoran Milivojević. Radi se političkom avanturizmu jednog člana Predsedništva BiH; međutim, ukoliko Komšić računa na to da ima političku budućnost, a BiH u oktobru očekuju izbori, poseta KiM može mu se obiti o glavu i umesto da mu donese simpatije, može da donese osudu, smatra Milivojević.

„To je u formalno političkom smislu individualni potez koji nikoga u BiH ne obavezuje da menja stav o KiM. Druga je stvar politika neke stranke, ali kada je reč o BiH kao državi, njegova poseta ne može da promeni politiku. Problem je to što je on predsedavajući Predsedništva u situaciji kada formalno predstavlja BiH, ali je suštinski ne predstavlja, jer za posetu KiM nema saglasnost Predsedništva. Zbog toga se može tretirati samo kao autonomni stav“, kaže on.

Poruka Beogradu je jasna — Komšić ostaje na liniji antisrpske politike. Ukoliko se poseta dogodi, Komšić će poremetiti odnose između Srbije i BiH. Sarajevo će od Komšićeve posete morati da se ogradi, s obzirom da ona ne bi odražavala zvaničan stav BiH, dodaje Milivojević.

Oni koji stvaraju tenzije u Ukrajini, šalju Komšića na Kosovo

Politikolog Aleksandar Pavić podseća da Komšić odavno govori da je Kosovo i Metohija nezavisna država, kao i da su on i Šefik Džaferović na sednici pre dve godine Predsedništva BiH glasali za to da zvanično Sarajevo prizna kosovsku nezavisnost.
Sadašnju najavu o Komšićevoj poseti Prištini treba posmatrati u sklopu rastućih tenzija između NATO-a i Rusije, smatra Pavić. Stoga, prema njegovom mišljenju, Komšićeva najava ima podršku barem jedne zapadne ambasade u Sarajevu.
„Sa rastom tenzija oko Ukrajine, rastu tenzije i na Balkanu od strane istih ljudi i istih zapadnih centara moći. Komšić je samo njihov eksponent. Ovo sigurno nije njegov privatni projekat ili neki njegov hir“, zaključuje Pavić.
Za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika najavljena Komšićeva poseta Prištini je prst u oko Srbiji, Republici Srpskoj i celom srpskom narodu i nije u duhu dobrosusedskih odnosa. Iz Federacije BiH protiv posete izjasnio se predsednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, koji se upitao kome Komšić pomaže, s obzirom da konstelacija snaga u BiH ne ide u prilog priznanju kosovske nezavisnosti.
„Komšić sigurno ne pomaže ni Bosni i Hercegovini, ni Albancima, pa ni Bošnjacima, koji ga biraju ili Hrvatima iz BiH, koji ga ne priznaju kao svog predstavnika“, ukazao je Radončić.
Najavljenu posetu osudio je i lider opozicionog Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić, koji je izjavio da je, ukoliko su informacije da Komšić namerava da poseti Prištinu tačne, to najveći udar na BiH od Dejtona do danas. Ako Komšić insistira na celovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, onda mora poštovati i celovitost i teritorijalni integritet Srbije. Isti principi važe i prema Srbiji i prema BiH, poručio je Nešić Komšiću.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala