- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminuo Milan Vlajčić

Milan Vlajčić - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Novinar, književnik, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić preminuo je iznenada u 83. godini u Beogradu, objavio je RTS.
Vlajčić je rođen 23. avgusta 1939. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Književne kritike i oglede objavljivao je od 1960. u časopisu Delo, uređivao je kulturne rubrike časopisa Student i Mladost, književne listove Vidici, Gledišta i Književni glasnik.
Od 1970. godine radi kao novinar i urednik dnevnog lista Politika, gde je pisao pozorišnu, televizijsku i radio kritiku, dok je od 1985. do 2004. godine bio stalni filmski kritičar tog lista.
Na konkursu Morava-filma (Beograd) dobio je najvišu nagradu za najbolju jugoslovensku filmsku kritiku 1977. godine.
Dobitnik je još niza nagrada, među kojima su „Milan Bogdanović“ za 1981. godinu za najbolju novinsku književnu kritiku u novinama, na radiju i TV, „Dušan Duda Timotijević“ koju dodeljuje nedeljni list TV Novosti za najbolju televizijsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1984. godini, „Zlatno pero“ koju dodeljuje Institut za film u Beogradu za najbolju filmsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1988. godini i „Zlatni beočug“ grada Beograda 2000. godine za trajni doprinos kulturi.
Bio je član međunarodnih žirija na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Montrealu, Beču, Minhenu, Krakovu i Monpeljeu. Tokom ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka u dva mandata bio je član NIN-ovog žirija.
Vlajčić je bio i jedan od osnivača i prvi predsednik Suda novinske časti u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, član je Srpskog književnog društva i srpskog Pen centra i Međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI.
Od 2004. do 2017. godine bio je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista Blic, a tokom poslednje dve godine radio je za portal i list Nova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala