- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi sastanak Kontakt-grupe, Kijev po starom — odbija direktan dijalog s predstavnicima Donbasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Narodne milicije LNR
Pripadnik Narodne milicije LNR - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Kijev odbija direktan dijalog sa samoproglašenim republikama u Donbasu, LNR i DNR, a paralelno s tim povećava snage u zoni konflikta, rekao je predstavnik Rusije u Kontakt-grupi i ambasador u Belorusiji Boris Grizlov.

„Na danas održanom sastanku trostrane Kontakt-grupe stav ukrajinske delegacije se nije promenio. Kijev uporno nastavlja da odbija direktan dijalog s predstavnicima Donbasa i da ignoriše njihove predloge. Pri tome Oružane snage Ukrajine povećavaju svoje prisustvo u zoni konflikta“, rekao je Grizlov.

On je dodao da Kijev odbija da razgovara o uslovima za mirno okončanje konflikta.
„Ukrajinski pregovarači kao i do sada nisu izneli nikakve predloge za mirno političko regulisanje konflikta i još jednom su odbili da reaguju na odgovarajuće predloge Donjecka i Luganska. Na te predloge nema ni pozitivnog ni negativnog odgovora“, objasnio je Grizlov.
Podsetimo, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je rekla da se kijevski režim, umesto primene Minskih sporazuma, bavi imitiranjem procesa i izbegava direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom i pokušava da prebaci odgovornost za normalizaciju situacije u Ukrajini na Rusiju koja je samo posrednik.
U glavnom gradu Belorusije u februaru 2015. godine potpisan je dokument pod nazivom „Paket mera za realizaciju Minskih sporazuma“, koji se češće naziva „Minski sporazumi“ ili „Minsk 2“, za razliku od Minskog protokola i Minskog memoranduma, potpisanih u septembru 2014. godine.
Sporazum „Minsk 2“ trebalo bi da doprinese prekidu borbenih dejstava između Ukrajine i nepriznatih republika stvorenih na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti i da postavi temelje za mirno političko rešavanje sukoba.
Sastanka Dmitrija Kozaka s političkim savetnicima Nemačke i Francuske za normandijski format - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
SVET
Teški pregovori u Parizu, rezultat – nula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala