- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Novi Sad, gitara, svet“: Počeo Vojvođanski festival gitare

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICZoran Krajišnik, gitara
Zoran Krajišnik, gitara - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
U okviru programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, sinoć je u otvoren 16. „Vojvodina gitar fest 2022“ koncertom novosadskog gitariste Zorana Krajišnika.
Krajišnik je poznato ime novije istorije novosadske klasične gitare i redovan profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Sunoć je publici interpretirao dela S.L. Vajsa, kao i repertoar katalonske muzike, a za kraj je premijerno odsvirao kompoziciju koju mu je za 50 rođendan posvetio Vedran Ferizović, njegov nekadašnji student, a danas priznati gitarista.
„Ja sam stvarno uživao što je verovatno i prvi preduslov da i svi ostali sa mnom uživaju. Sala je izvanredna, akustika je savršena, za gitaru je odličan prostor i dozvoljava čoveku da se igra, i da sve ideje koje je zamislio – prenese“, kazao je Zoran Krajišnik nakon koncerta.
On je naglasio da je to bio prvi njegov nastup na festivalu i da je poslednjih desetak godina učestvovao kao predavač ili član žirija.
Prva faza festivala trajaće do 12. februara i u kulturnoj stanici „Eđšeg“ u okviru pet festivalskih dana nastupiće i Dušan Bogdanović, Stefan Jović, Miloš Vuković i Vedran Ferizović trio, a publika može pogledati i izložbu „Novi Sad, gitara, svet“.
Pored koncerata, održava se više masterklasova i predavanja koje predvode velikani gitarske muzike.
Festival se nastavlja u maju mesecu u okviru programa „Euro strings“ platforme, uz Međunarodno takmičenje za gitaru „Dr Jovan Jovičić“, prenosi Tanjug.
Muzički sastav Kalem - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
KULTURA
Balkanska tradicija u novom ruhu: „Kalem“ - snaga izvučena iz sete /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala