- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Najveća zaplena u istoriji SAD: „Poslovni anđeo“ optužen da je zgrnuo milijarde u kriptovaluti

CC0 / pixabay / Bitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je zaplenilo kriptovalute vredne 3,6 milijardi dolara koje su ukradene tokom hakovanja kriptomenjačnice „Bitfineks“ 2016. godine. Vlasti su uhapsile dve osobe koje se sumnjiče da su planirale da „operu“ digitalnu robu, prenose mediji u SAD.
Zvaničnici kažu da su tehnološki preduzetnik Ilaja Lihtenštajn (34) i njegova supruga, muzičarka Heder Morgan (31) optuženi za pokušaj pranja novca, tačnije, pokušali su da operu 119.754 bitkoina ukradenih nakon hakerskog upada u menjačnicu kriptovaluta „Bitfineks“ zbog čega su pokrenuli više od 2.000 neautorizovanih transakcija.
Tužioci kažu da su bitkoini poslati u digitalni novčanik pod kontrolom Lihtenštajna, piše Jutarnji list.

Najveća pojedinačna zaplena u istoriji američkog pravosuđa

U vreme krađe ta količina bitkoina vredela je oko 71 milion dolara, ali, kao što je poznato, njena vrednost je do danas porasla, pa je ukupna suma dostigla čak 4,5 milijarde dolara. Federalne vlasti rekle su da su uspele da zaplene oko 94.000 ukradenih bitkoina čija se vrednost procenjuje na 3,6 milijarde dolara.
Ovaj slučaj predstavlja najveću pojedinačnu zaplenu novca u istoriji američkog ministarstva pravosuđa, ali i najveći sudski proces proizašao iz nedavno najavljenih napora da se istraži kriminal u svetu kriptovaluta.
„Kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce“, rekla je zamenica glavnog tužioca Liza O. Monako dodavši kako su Lihtenštajn i Morganova pokušali da operu ukradene bitkoine kroz lavirint kriptovalutnih transakcija.
„Zahvaljujući pedantnom radu naših službi, još jednom smo pokazali kako je uvek moguće pratiti trag novca bez obzira na to u kojem obliku dolazio“, dodala je ona.
„Bitfineks“ je ranije ponudio nagradu potencijalno vrednu stotine miliona dolara za informaciju koja bi dovela do povraćaja ukradenih sredstava. Američke vlasti nisu otkrile da li je ponuđena nagrada igrala ikakvu ulogu u hvatanju uhapšenog bračnog para, a sudski spisi, pak, sugerišu da nikakva pomoć možda i nije bila potrebna.
Prema dokumentima, većina sredstava je neko vreme bila položena na Alfabeju, platformi koju su vlasti zatvorile 2017. godine jer je bila mesto ilegalne trgovine narkoticima, oružjem i lažnim dokumentima.
Tužioci kažu da su uspeli da prate bitkoin od hakovanja, preko Alfabeja i dalje.

„Poslovni anđeo“ i povremena reperka

Prema sudskim spisima, bračni par nije optužen za hakovanje, ali nije otkriveno ni da da li su optuženi za krađu novca.
Ilaja Lihtenštajn je tehnološki preduzetnik poznat po nadimku Dutch (Holanđanin), a sebe opisuje kao „poslovnog anđela“ i investitora. Morganova povremeno repuje i vodi marketinšku firmu „Sejlsfolk“.
U izjavi datoj poreskoj službi pod zakletvom, par je izjavio da su potrošili manji deo ukradenog novca, nešto na zlato, a nešto na nezamenjive tokene (NFT) - jedinstvene digitalne slike kojima se trguje kao kolekcionarskim i umetničkim delima. Ostala plaćanja izvršena su za Volmart poklon kartice, vožnje Uberom, Notels.com i Plejstejšn.
Američki zvaničnici su rekli da će, s obzirom na to da su sredstva zaplenjena na osnovu sudskog naloga, sudija na kraju odlučiti kako će vraćeni novac biti raspoređen, ali i da će Vlada tražiti povrat sredstava pravim vlasnicima.
„Intenzivno sarađujemo sa ministarstvom pravosuđa otkako je započela istraga i nastavićemo to da činimo“, stoji u pisanoj izjavi „Bitfineksa“. Obavezali su se da će „pratiti sve potrebne pravne postupke kako bi se utvrdila prava na povrat ukradenog bitkoina“.
Vlasti su sve zabrinutije da je složen i često zbunjujući svet kriptovaluta raj za kriminalce svih vrsta koji žele da ukradu novac, ali i onaj ukradeni da sakriju od vlasti. Takozvani „ransomware“ napadi – u kojima hakeri traže novac u zamenu da ne bi uništili računarske datoteke neke firme - postali su jedno od područja u kojem kriminalci preferiraju kriptovalute.
Ministarstvo pravosuđa SAD zbog toga je prošle godine oformilo Nacionalni tim za kriptovalute da bi proširio istrage o pranju novca i drugim finansijskim zločinima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala