- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Amerika pokušava da uceni Rusiju isporukom oružja Ukrajini

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusija
MIP Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pokušavaju da izvrše na Rusiju politički i vojno-tehnički pritisak isporukama naoružanja u Ukrajinu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Sve što se dešava u toj sferi u smislu pumpanja Ukrajine opremom, municijom, vojnom tehnikom, uključujući ubojito oružje je pokušaj da se na nas izvrši dodatni i, verovatno, vojno-tehnički pritisak. Tu očigledno postoji komponenta ucene i pritiska, nama je to jasno“, istakao je Rjabkov.

Kako je dodao, potencijalno raspoređivanje američkih protivraketnih sistema „THAAD“ u Ukrajini smanjiće šanse za političko i diplomatsko rešavanje krize.

Bezbednosne garancije

Prema rečima Rjabkova, odgovor NATO-a na bezbednosne garancije sadrži mnogo više bezobraznijih formulacija, nego odgovor Sjedinjenih Američkih Država.

„Ozbiljno smo shvatili stavove o konkretnim merama transparentnosti, jačanja poverenja, smanjenja rizika koje sadrži, konkretno, američki dokument. U odgovoru NATO-a je procenat bezobrazluka i izazivačkih formulacija mnogo veći u poređenju sa američkim, iako i u američkom ima dovoljno elemenata neprihvatljivo formulisanih pitanja“, istakao je diplomata.

Rusija neće dozvoliti da se njeni zahtevi o bezbednosnim garancijama „utope“ u duge razgovore, dodao je Rjabkov.
„Podsećam sve koji su uključeni u taj posao da nisu oni ti koji treba da iznose nekakve pretenzije prema Rusiji, nego Rusija zahteva od kolektivnog Zapada, pre svega od SAD kao dirigenta onoga što se dešava, ozbiljnu reakciju na naše zahteve – neširenje NATO-a, nerazmeštanje udarnih sistema u blizini naših granica i vraćanje konfiguracije NATO-a na pozicije koje je Alijansa zauzimala 1997. godine“, pojasnio je diplomata.
Kako kaže, to su imperativni zahtevi ruske strane.
„Nećemo dozvoliti da se razvodne, utope u trabunjanje čime se bavi OEBS“, upozorio je Rjabkov.
Rusija nastavlja da analizira reakciju SAD na bezbednosne garancije, informacije i dalje pristižu, saopštio je diplomata, istakavši da SAD treba da se uključe u smislen, sadržajan dijalog sa Rusijom o bezbednosnim pitanjima.
„Ako su ozbiljno zabrinuti zbog te situacije, oni treba da vode dijalog iza zatvorenih vrata. U poslednje vreme je previše publiciteta, megafon diplomatije sa Zapada“, dodao je on, istakavši da je Rusija u poslednje vreme fokusirana na tihi diplomatski rad.
Rjabkov je dodao da Moskva nastavlja da priprema odgovor na reakciju SAD i NATO-a na ruske nacrte dokumenata o bezbednosnim garancijama.
Takođe je saopštio da ruska strana preko različitih kanala, između ostalog i na najvišem nivou, svakodnevno vodi pregovore na tu temu.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Sjedinjene Američke Države i NATO su predali Rusiji odgovore na predloge o bezbednosnim garancijama. Američka strana tražila je da se odredbe odgovora predatog Rusiji ne objavljuju, a Moskva se složila sa ovim zahtevom. Međutim, kako je primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, sadržaj američkih predloga uskoro će postati poznat široj javnosti, pošto su o njima razgovarali sa svim saveznicima Vašingtona u NATO-u i Kijevom.
Putin na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
RUSIJA
Putin: Ne možemo da zatvaramo oči pred činjenicom da NATO smatra Rusiju svojim protivnikom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala