- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Lajkovčani se odužuju svom piscu: Uz legat i nagrada „Radovan Beli Marković“

© Jutjub/SputnjikRadovan Beli Marković
Radovan Beli Marković - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Nadam se da ćemo već na narednim skupštinama usvojiti predlog da Gradska biblioteka Lajkovac dobije naziv po Radovanu Belom Markoviću, koji je dobar deo radnog veka proveo u toj ustanovi, kaže za Sputnjik predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.
Prema njegovim rečima, planirano je da u ovoj godini budu završeni i radovi na dva konaka iz 18. veka koji su preseljeni iz mesta Skobalj zbog širenja basena Kolubara, a koji su ostali u izvornom obliku, te da jedan od tih konaka bude pretvoren u legat velikog pisca.
„To su prvi koraci koje ćemo uraditi u ovoj godini“, kaže Andrija Živković.
Inicijativa mnogih Lajkovčana da se na dostojan način sačuva sećanje na uglednog književnika, tvorca „Ćelijanske književnosti“, izgleda da je pala na plodno tle: sudeći po stavovima predsednika lajkovačke opštine, to su tek prvi koraci i u ovoj godini će ih biti još. Jedan od tih važnih koraka je i osnivanje književne nagrade „Radovan Beli Marković“.
„Prihvatićemo rado bilo koju inicijativu kada je o Belom Markoviću reč. Nadam se da će se i nagrada sa njegovim imenom uskoro ustanoviti i da će zaživeti. Ono što nam je posebno drago, jeste da smo kao opština prvi put prošle godine dodelili nagradu ’Počasni građanin‘ i to upravo Markoviću. Sve što budemo radili biće motivisano time da se na svoj način odužimo našem književniku“, kaže Živković.
On podseća i da se jedna od poslednjih promocija knjiga lajkovačkog literate dogodila nedavno na železničkom mostu u selu Ćelije, gde su se na jedinstven način sjedinili „Stojna vetrenjača“, reka Kolubara i piščevo rodno mesto. Na pitanje da li bi u tom ambijentu moglo zaživeti predstavljanje i drugih dela, a sve u čast autora „Lajkovačke pruge“, predsednik opštine odgovara:
„Poslednja promocija knjige ’Stojna vetrenjača‘ na mestu sa kog je Beli, kako je sam govorio, krenuo u svet — imala je izuzetnog odjeka u široj javnosti. Nadam se da ćemo u dogovoru sa našim kulturnim centrom, bibliotekom i ostalim ustanovama kulture uspeti i to da realizujemo, ili u letnjim mesecima ili u okviru Dana Lajkovca, u kojima bi jedan dan bio posvećen — Radovanu Belom Markoviću.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala