Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zaštitnik građana: Napravljeni propusti, nevakcinisano dete ima pravo na predškolsko

© AFP 2023 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Zaštitnik građana uputio je apel Predškolskoj ustanovi "Bucko" iz Sokobanje da dete iz tog mesta kojem je vakcinacija odložena na određeni period upiše u predškolski program, kako bi mu bilo omogućeno da ostvari svoje pravo na obrazovanje i vaspitanje.
Zaštitnik je u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa, pokrenutom po pritužbi roditelja deteta, utvrdio propuste u radu Predškolske ustanove "Bucko" i Ministarstva prosvete kojima je povređeno pravo deteta na obavezno obrazovanje.
Predškolska ustanova je, po mišljenju Zaštitnika građana, učinila propust u radu jer je suprotno zakonu odbila zahtev za upis nevakcinisanog deteta kome je vakcinacija prema lekarskom izveštaju iz novembra 2021. godine po preporuci imunologa odložena za još do tri meseca.
Takođe, zaštitnik kaže da je resorno ministarstvo napravilo propust, jer po saznanju da dete nije upisano u predškolsku ustanovu nije preduzelo mere kako bi se ispravio propust predškolske ustanove.
Zaštitnik podseća da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ne predviđaju da je prilikom upisa u predškolsku ustanovu potreban poseban dokument koji roditelj ili staratelj treba da priloži, te ističe da je za boravak deteta u kolektivu neophodna potvrda izabranog pedijatra kojom se dokazuje vakcinalni status.
U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik traži da predškolska ustanova bez odlaganja upiše dete i da se odmah po upisu obrati Ministarstvu zdravlja kako bi utvrdila da li potvrda koju su roditelji deteta podneli uz zahtev za upis predstavlja podobnu ispravu za boravak deteta u ustanovi, kao i da u roku od 15 dana obavesti Zaštitnika građana o postupanju po preporukama, preneo je Tanjug.
Od nadležnog ministarstvo Zaštitnik traži da obavi inspekcijski nadzor u predškolskoj ustanovi "Bucko" kako bi se utvrdilo da li je izvršen upis deteta u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i da o rezultatima nadzora obavesti Zaštitnika u roku od 30 dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala