- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Volite li Bramsa? — Veče s Beogradskom filharmonijom i Gabrijelom Felcom

© Foto : skrinšot jutjubBeogradska filharmonija
Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Beogradska filharmonija i njen šef-dirigent Gabrijel Felc pripremaju koncert u znaku Johanesa Bramsa, koji će biti izveden 11. februara u Kolarčevoj zadužbini. Pored dva simfonijska ostvarenja ovog kompozitora, „Varijacija na Hajdnovu temu“ i popularne Treće simfonije, na programu će biti i Veberova uvertira za operu „Oberon“.
Felc i beogradski filharmoničari će koncert otvoriti mističnom uvertirom za poslednju operu K. M. fon Vebera, Oberon“, koja se posle više decenija ponovo nalazi na repertoaru filharmonijskog orkestra, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.
„Oberon“ je zasnovan na priči o kralju patuljaka, koji je sa suprugom vodio raspravu o tome ko je manje veran u braku, muškarci ili žene.
Centralno delo na programu koncerta je Treća simfonija Johanesa Bramsa, o čijoj popularnosti govori i podatak da je sam autor smatrao isuviše popularnom i prevođenom simfonijom, iako je bio svestan njene vrednosti.
Ljubitelji filma će posebno uživati u Trećoj simfoniji, budući da čuvena melodija njenog trećeg stava obeležava stari klasik, film inspirisan romanom „Volite li Bramsa?“ Fransoaz Sagan, sa Ingrid Bergman i Entonijem Perkinsom u glavnim ulogama.
Izvođenju Bramsovog remek-dela prethode „Varijacije na Hajdnovu temu“, koje je premijerno izvela Bečka filharmonija, dok je za dirigentskim pultom bio sam autor, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.
Nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams (1833—1897) bio je jedan od predstavnika kasnog romantizma. Komponovao je za klavir, kamerne ansamble, simfonijski orkestar, za glas i hor, a kao pijanista je premijerno izveo mnoga svoja dela.
Sarađivao je s vodećim izvođačima svog vremena, među kojima su bili i pijanistkinja Klara Šuman i violinista Josef Joahim. Mnoga njegova muzička dela su neizostavni deo modernog koncertnog repertoara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala