- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skandal u Turskoj: Manastir pretvoren u diskoteku, Ruska crkva traži da se kazne organizatori

© REUTERS / Umit BektasManastir Panagija Sumela u Turskoj
Manastir Panagija Sumela u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Pravoslavni manastor Panagija Sumela, izgrađen krajem 4. - početkom 5. veka u turskoj provinciji Trabzon našao se u centru skandala prošle nedelje. Ruska pravoslavna crkva je čak reagovala.
Bez obzira na to što je manastir zatvoren zbog restauracije i mogućnosti odrona, lokalne vlasti su dale odobrenje trojici di-džejeva da snime reklamu za ovu pravoslavnu svetinju.
Prema rečima jednog od umetnika, oni su želeli da predstave manastir Sumela na drugačiji način - uz pomoć energije muzike. Međutim, uspeli su samo da izazovu veliko negodovanje, uključujući i Ruske pravoslavne crkve.
„Danas je verski sklad u toj zemlji ponovo narušen: u glavnoj istorijskoj svetinji pontijskih Grka, manastiru Panagija Sumela u Trapezundu, lokalne vlasti su dozvolile otvaranje diskoteke“, izjavio je šef odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.
On je primetio da su vlasti to dozvolile kako bi privukle turiste.
„Siguran sam da ruski turisti, koji predstavljaju većinu turista koji posećuju Tursku, nikada ne bi odobrili ovakvo cinično gaženje hrišćanske svetinje. U Rusiji takav odnos prema hramu ili džamiji dovodi do kažnjavanja odgovornih. Zadovoljstvo je videti da bar predstavnici lokalnog stanovništva i turističkog biznisa protestuju zbog onoga što se desilo“, dodao je visoki zvaničnik ruske crkve.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala