- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sibirski naučnici napravili novi lek protiv virusa korona – prva ispitivanja optimistična

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDijagnostički centar za laboratorijska istraživanja u Moskvi
Dijagnostički centar za laboratorijska istraživanja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Naučnici sa Instituta za citologiju i genetiku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka napravili su lek protiv virusa korona na bazi rekombinantnog humanog interferona lambda, saopštio je zamenik direktora za klinički rad Instituta Maksim Karaljov.
Kako je objasnio, reč je o fundamentalnom projektu stvaranja novog antivirusnog leka na bazi rekombinantnog humanog interferona lambda koji je modifikovan na poseban načinu cilju poboljšanja njegovih svojstava. Rad na tome je počeo pre pandemije virusa korona i bio je usmeren na traženje novih metoda lečenja virusnih konjunktivitisa, ali je zbog nove pretnje istraživanje preusmereno na mogućnost korišćenja leka za lečenje virusa korona.

„Do sad je sproveden prvi deo pretkliničkih ispitivanja interferona lambda u vezi njegove antivirusne aktivnosti protiv SARS-CoV-2 i ona su veoma optimistična. Širok spektar radnih doza i istovremeno niska toksičnost omogućavaju da budemo optimistični po pitanju leka kroz čitav niz istraživanja – u pretkliničkoj i kasnije kliničkoj primeni“, kazao je Koroljov.

On je pojasnio da pretklinička ispitivanja obično traju od jedne do dve godine, dok ni klinička ispitivanja ne mogu trajati manje od dve godine.
Prema rečima naučnika, veliki plus ovog leka je u tome što Institut iza sebe ima ozbiljan naučni rad u tom pravcu.
„Razvoj antivirusnih lekova je veoma težak zadatak, ali postoji nada da ćemo sa interferonom lambda imati ozbiljan uspeh. Sledeći presek bi mogao da se napravi najranije za godinu dana, jer se sada pokreće pretklinički program“, zaključio je Koroljov.
Proizvodnja lekova - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Rusija registrovala novi lek protiv kovida „Molnupiravir“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala