- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska obaveštajna služba: Amerika planira da usmeri ekstremiste u Siriji protiv ruske vojske

© AFP 2023 / JOHN MOOREPripadnici američke vojske u Siriji
Pripadnici američke vojske u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Američke obaveštajne službe planiraju da orijentišu ekstremiste u Damasku i Latakiji na ciljane akcije protiv ruske, iranske i sirijske vojske, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije.
„Za postizanje svojih ciljeva u Siriji Amerikanci aktivno koriste bliske kontakte sa takozvanom oružanom opozicijom, odnosno sa radikalnim islamističkim grupama. Američke obaveštajne službe planiraju da usmere 'uspavane ćelije' ekstremista u gradu Damasku, susednom regionu i provinciji Latakija na izvođenje ciljanih akcija protiv pripadnika sirijskih bezbednosnih struktura, kao i vojnika Rusije i Irana“, navodi se u saopštenju.
Kako je precizirano, informacije koje je dobila ruska Spoljna obaveštajna služba ukazuju na to da „administracija SAD teži da održi američko prisustvo na teritoriji Sirije, sprečavajući stabilizaciju situacije u toj zemlji“.
„U Vašingtonu nameravaju da pokrenu široku medijsku kampanju, između ostalog i na društvenim mrežama na arapskom jeziku, kako bi podstakli proteste u sirijskom društvu“, smatraju ruski obaveštajci.

Nezakonita trgovina sirijskom naftom

SAD nastavljaju sa nezakonitom trgovinom sirijske nafte, saopštila je ruska Spoljna obaveštajna služba.
„Američke kompanije nastavljaju krađu sirijskih prirodnih resursa. Vašington i dalje aktivno učestvuje u nezakonitoj trgovini naftom koja se eksploatiše na okupiranim teritorijama na severoistoku Sirije. Sa polja u provincijama Hasaka, Raka i Dejl el Zor mesečno se eksploatiše do tri miliona barela sirovine. Oko trećina ukradene nafte se uz posredovanje Amerikanaca prodaje Južnom Kurdistanu po ceni od 35-40 dolara po barelu“, konstatuje ruska služba.
Kako je precizirano, nafta se isporučuje kamionima „koje čuva vojska Oružanih snaga SAD“.
Oružane snage SAD ilegalno kontrolišu teritorije na severu i severoistoku Sirije gde se nalaze najveća naftna i gasna polja u Siriji. Zvanični Damask više puta je izjavio da je prisustvo američke vojske na njihovoj teritoriji okupacija i državna piraterija sa ciljem direktne krađe nafte.
Američki vojnici pored američkog vojnog konvoja na severu Sirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
RUSIJA
Rusija traži hitno povlačenje američkih snaga iz Sirije: Gde su oni tu je bezvlašće i nasilje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala