- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Posle Makartnija i Springstina nagrada „Polar“ kumu panka Igiju Popu

© AFP 2023 / ILYA S. SAVENOKIgi Pop
Igi Pop - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Igi Pop, jedan od osnivača pank muzike i „Ensemble Intercontemporain”, sastav klasične muzike sa sedištem u Parizu, proglašeni su za laureate muzičke nagrade „Polar“ za 2022. godinu.
Ove godine se navršava 30 godina od prve ceremonije muzičke nagrade „Polar“, kojom je prvi put odlikovan Pol Makartni 1992. godine.
Nagradu je osnovao Stig Anderson, poznati švedski tekstopisac, producent i menadžer grupe „Aba“. Nakon što je komitet za Nobelovu nagradu odbacio Andersonov predlog za Nobelovu nagradu za muziku, on je sam stvorio nagradu „Polar“.

Spojio rok i bluz sa automobilskom bukom Mičigena

„Svestan sam ko su ljudi koji su dobili nagradu ’Polar‘“, rekao je Igi Pop u video-izjavi.
„Peti Smit i Stiv Rajh uvek su bili veliki za mene, mnogo volim sve što oni rade, kao i muziku ostalih laureata, tako da je ovo lepo priznanje za mene. Počastvovan sam. Radujem se što ću doći u Stokholm u maju kako bih primio nagradu.”
Džejms Njuel Osterberg Mlađi, poznatiji kao Igi Pop, bio je vodeći vokal i tekstopisac grupe „Stooges“, koja je osnovana u En Erboru u Mičigenu 1967. godine. Inspirisan garažnim rok bendovima iz šezdesetih, sastav „Stooges“ se smatra jednom od najprepoznatljivijih proto-pank grupa, a Igi Pop „kumom panka“. On je tokom šezdesetih i sedamdesetih kroz bend „Stooges“ promovisao pank muziku, iako bend nikada nije postigao zasluženi komercijalni uspeh.
Tokom karijere, Igi Pop je pored panka i roka savladao muzičke žanrove novog talasa, poput džeza, garažnog, hard i art roka. Uglavnom je nastupao kao solo izvođač nakon što su se „Stooges“ raspali tokom sedamdesetih, da bi se ponovo okupili 2003. godine.
„Igi Pop je stvorio besnu rok muziku spajajući bluz i džez uticaje sa bukom automobilske industrije Mičigena”, stoji u obrazloženju žirija.
„Svojom hrabrošću, inicijativom i sirovom snagom Igi Pop je otvorio put panku i post-panku. Grupe kao što su ’Sex Pistols‘, ’Ramones‘, ’Blondie‘, ’Joy Division‘ i ’Nick Cave and the Bad Seeds‘ krenule su njegovim stopama. Kao solo umetnik, Igi Pop nikada nije usporio, već je gurao ovu umetničku formu napred pola veka. Igi Pop je ’predvodnik zamorenih‘, koji pesničkim jezikom prikazuje otuđenje. Potpuno jedinstven umetnik koji personifikuje i otelotvoruje rok muziku.”
Posle pauze od dve godine, ceremonija i banket održaće se 24. maja u Stokholmu. Nagradu u vrednosti od milion švedskih kru. Uglavnom je nastupao kao solo izvođač nakon što su se „Stooges“ raspali tokom sedamdedetih, da bi se ponovo okupili 2003. godine.
Laureati za 2022. pridružuju se dugačkoj listi nagrađenih, koja uključuje Eltona Džona, Džoni Mičel, BB Kinga, „Metaliku“, „Pink flojd“, Stinga, Kvinsija Džonsa, Boba Dilana, Ravija Šankara, Brusa Springstina, Čaka Berija, Bjork i druge.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala