- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemačka auto-kompanija seli deo proizvodnje iz Austrije u Republiku Srpsku: Pregovori u toku

© Sputnik / Igor Rusak / Uđi u bazu fotografijaAutomobilska industrija
Automobilska industrija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Nemačka auto-kompanija „Mubea“ pregovara o preseljenju dela proizvodnje iz Austrije u Republiku Srpsku, a u igri su tri lokacije za novu fabriku.
Delegacija nemačke auto-kompanije „Mubea“ posetiće danas poslovnu zonu Aleksandrovac u Laktašima, jednu lokaciju u Doboju i poslovnu zonu Vijaka u Prnjavoru, objavilo je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.
Iz Ministarstva su naveli da pregovore sa rukovodstvom ove nemačke kompanije intenzivno vode poslednjih šest meseci.
U ovoj fazi pregovora Republika Srpska se nalazi u najužem krugu mesta u koje bi „Mubea“ uložila svoj novac. Od avgusta prošle godine do danas sa predstavnicima nemačke firme održan je niz sastanaka i predstavljeno im je nekoliko lokacija za potencijalno ulaganje, naveli su iz Ministarstva na svojoj „Fejsbuk“ stranici, prenosi RTRS.
„Mubea“ je, kako navode iz tog Ministarstva, svetski lider u automobilskoj industriji i zapošljava više od 14.000 radnika na 48 lokacija širom sveta. Jedna od tih lokacija, kako ističu iz Ministarstva, jeste u Salcburgu, gde je smešteno njihovo proizvodno postrojenje od kojeg bi deo portfolija potencijalno preusmerili u Republiku Srpsku.
Sa predstavnicima ove nemačke kompanije danas su razgovarali predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.
„Mubea“, kako se navodi na njihovom sajtu, proizvodi, između ostalog, delove vešanja za automobile, delove eksterijera i enterijera automobila, komponente za prenos snage... Takođe, u svom portfoliju imaju i proizvodnju delova za avio-industriju, ali i inovativnih i industrijskih proizvoda. Godišnji prihod bio im je u 2020. godini veći od dve milijarde evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala