- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mendeljejev: 188 godina od rođenja velikog ruskog hemičara

© Sputnik / RIA NovostiDmitrij Mendeljejev
Dmitrij Mendeljejev
 - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Pre tačno 188 godina rodio se čuveni ruski hemičar i jedan od stvaralaca Periodnog sistema elemenata Dmitrij Mendeljejev.
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev rođen je 8. februara 1834. godine u Toboljsku i ostao je zapamćen kao tvorac najsavršenijeg klasifikacionog sistema u prirodnim naukama.
Njegov princip poslužio je kao ključ za otkrivanje skoro svih radioaktivnih elemenata sa velikim brojem izotopa.
Sve do 1863. svet je poznavao samo 56 elemenata. Napredak u nauci tekao je tako što je svake godine otkrivan po jedan novi element. U to vreme, Mendeljejev je u snu u kom je video sve hemijske elemente kako padaju na svoje mesto u tabeli u skladu sa svojim hemijskim svojstvima došao na ideju da napravi Periodni sistem elemenata. Objavio ga je u knjizi „Odnos između svojstava i atomskih težina elemenata“.
Njegova najpoznatija knjiga zasigurno je „Principi hemije“ koju je pisao od 1868. do 1870. Ona je potom prevedena na mnoge svetske jezike.
Mendeljejev je zaslužan i za otkriće optimalne količine alkohola u ruskoj votki — 38 odsto. Međutim, pošto se tada votka, kao i druga alkoholna pića, oporezivala na osnovu procenta alkohola u njima, radi lakšeg proračuna u standarde je uveden udeo od 40 odsto.
Dmitrij Mendeljejev - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2020
Otkriveno: Poznati hemičar Mendeljejev bio agent ruske obaveštajne službe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala